5 miejsc na kuchnię wegetariańską

Foodie F 6 kwietnia 2013

Jeszcze nie tak dawno nie było zbyt wielu miejsca dla wegetarian w Warszawie. Weganie czy witarianie byli pomijani kompletnie. Nieliczne wege dania pojawiały się w kartach standardowych restauracji. Dziś sytuacja dość istotnie się zmieniła, jest w przynajmniej kilkanaście miejsc, gdzie możemy skosztować dań bezmięsnych. Niektóre specjalizują się jeszcze bardziej. Warsaw Foodie proponuje Wam 5 miejsc na kuchnię wegetariańską. Nie zapominamy też o weganach i witarianach.

 

5 MIEJSC NA kuchnię wegetariańską

Tel-aviv DeliCafe – jest jednym z największych evergreenów bezmięsnej kuchni w Warszawie. Zjemy tu śniadania, lunche, kolacje, możemy też wpaść na wino czy drinka. Serwowana tu kuchnia jest koszerna i wegetariańska.

Veg Deli – designersko urządzone nowe miejsce o specjalizacji wegańskiej na Radnej na Powiślu. Kuchnia wykorzystuje tu wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. Menu często się zmienia, Veg Deli serwuje też codziennie inne lunche na wynos.

Surya – mieści się na Wałowej, przy Akademii Jogi Sławomira Bubicza. Surya jest jedyną witariańską restauracją w Warszawie. Kuchnia tu unika obróbki cieplnej, nie zjemy tu też produktów pochodzenia zwierzęcego. W menu znajdziemy więc np. pierogi z plastrów buraka czy jajecznicę z migdałów i słonecznika z przyprawami oraz suszonymi pomidorami.

Plantacja – wegetariańska restauracja na Marszałkowskiej. Menu podzielone jest tu na dania a la carte i dania bistro. Te drugie dostaniemy o wiele szybciej. W karcie znajdziemy wegetariańskie przysmaki z różnych kuchni narodowych – m.in. samosy, kofty, musakę i lasagne.

Krowarzywa Weganburger  – nowe miejsce na Hożej ze specjalizacją wegańską. Krowarzywa serwuje wegańskie burgery z lokalnych i sezonowych produktów, bułki pieczone według oryginalnej receptury, sosy domowej roboty, smoothies i milk szejki, kawy i herbaty fair trade, oraz cista i ciasteczka.

  • Gosia

    Krowarzywa jestem w stanie ocenić, bo właśnie dzisiaj byłam. Burger z kotletem z cieciorki był pyszny jednak miejscówka ma dwa mankamenty – 1. kompletny brak miejsca, jak już coś brać to na wynos, zwłaszcza w porze obiadowej, kompletnie nie ma gdzie usiąść. Po 2 – wentylacja to dramat. Jak tylko się wejdzie to uderza w noc zapach przyjaranych bułek z opiekacza i wszystko tym przesiąka że jeszcze po wyjściu czuć na ubraniu i włosach. Ale jedzeniowo polecam, bo pyszne 🙂

  • martyna

    Polecam też zestawienie przygotowane przez Aktivista

  • Karolina

    Cześć. Knajpek wege jest w Warszawie co raz więcej. Może by odnowić temat? Ja osobiście Polecam Groole!

  • kowal

    Ciekawą miejscówką jest Ganesh. Jestem tam kilka razy w miesiącu na obiedzie. Zawsze świeżo, zawsze smacznie. Ogólnie to pasuje mi indyjska kuchnia, zwłaszcza te potrawy w wersji wege. Za te pieniądze to w innych lokalach nawet bym się w połowie nie najadła, a tutaj zawsze wychodzę pełna optymalnie !