Le Connaisseur

Foodie F 5 lipca 2013

Na miejscu Ordynackiej 13 przy Nowym Świecie powstała nowa restauracja  francuska Le Connaisseur. Restauracja urządzona jest w stylu art deco, latem otwiera swoje okiennice i wystawia stoliki lekko na zewnątrz. Szefem kuchni jest tu Francuz. Kuchnia koncentruje się tu na klasycznych daniach kuchni francuskich z mocną reprezentacją owoców morza. W karcie znajdziemy przykładowo Opiekane małże św. Jakuba z dwoma sosami, Comber jagnięcy po prowansalsku pieczony w musztardzie Dijon z ratatouille Hyeroise i ziemniakami Daufines, a także Trio deserów francuskich: charlotte, tarta tatin oraz nugat glace.

 Le Connaisseur

PRAKTYCZNE INFORMACJE:

Adres: ul. Ordynacka 13, Warszawa

Telefon: brak informacji

Strona internetowa: w budowie www.leconnaisseur.pl

Rodzaj kuchni: Francuska

Średnie ceny: danie główne 60-80zł

Klimat / Atmosfera: elegancka

Dzielnica: Śródmieście


Pokaż Warsaw Foodie na większej mapie

  • Coco

    Cudowne miejsce.
    Postanowiłam zaufać nowemu miejscu skuszona widokiem z letniego tarasu i niebanalnym wystrojem.
    Szef kuchni to rodowity Francuz więc byłam ciekawa czy uda mu się stworzyć w centrum Warszawy restaurację która będzie rzeczywiście francuska nie tylko z nazwy.
    Przystawka – foie- gras z galaretką z wina i truflą pięknie podane i idealne w smaku , naprawdę jak we Francji. Podobnie danie główne polecone przez szefa kuchni który chętnie wychodzi do swoich gości- kotleciki jagnięce. Do tego również wyborne czerwone wino oczywiście francuskie. Niebo w gębie. Niestety na deser zabrakło miejsca choć wyglądał zabójczo:)
    Naprawdę warto. To miejsce z klasą , bez sztywnej atmosfery. Elegancko i smacznie.Dla prawdziwych koneserów.
    Czuć francuski klimat w charakterze lokalu, od wyglądu, przez kartę, po dania, wystrój i muzykę a także wszechobecny tu język francuski.

  • Kucharz

    Byłem, za te ceny spodziewałem się czegoś lepszego, Bouillabaisse niema nic w spólnego z prawdziwym które jadłem w Marsylii i kosztuje więcej niż we Francji. Homar z sałatką jarzynową-przerost formy nad treścią do tego kucharz powinien nauczyć się gotować homara, bo był gumowaty. Nie polecam tego miejsca atmosfera i wystrój robią pozytywne wrażenie jednak, kuchnia jak na luksusową powinna być o niebo lepsza, mieć więcej smaku i być bardziej dopracowana. Francuski szef kuchni to nie wszystko, bo to co widzialem tutaj to nie jest Francja, aczkolwiek pomysł fajny tylko źle zrobiony.

    P.S Przez otwarte okno kuchni widziałem sprzęt „Paco jet” wart ok 10-15 tys. zł. i kilka innych świetnych pozycji, więc kuchnia wyposażona w sprzęt najwyższej światowej jakości, Panie Luc jak można marnować taki potencjał, szefowi kuchni Pana klasy to nie przystoi:)

    • Le Connaisseur

      Dziękujemy byłym pracownikom za uwagi. Ich profesjonalizmowi i potencjałowi już dziękujemy skoro jedyne co potrafili to przerobić czosnek na puree.

  • lotus

    Chyba już zamknięte?