5 miejsc na ciekawe carpaccio

Foodie F 29 października 2013

Carpaccio z wołowiny to jedno z popularniejszych dań w warszawskich restauracjach. Warto byłoby kiedyś zrobić zestawienie, czy więcej mamy w stolicy restauracji włoskich, czy tych, które serwują carpaccio z polędwicy wołowej. Carpaccio może jednak być intrygujące i nie musi funkcjonować w karcie jako przewidywalny standard. Dziś polecamy Wam pięć miejsc, gdzie zjeść można carpaccio lekko lub bardzo odbiegające od jego podstawowej formy.

Chianti Carpaccio z jagnięciny

5 MIEJSC NA CIEKAWE CARPACCIO

Chianti – w nowej odsłonie menu restauracji Chianti po remoncie, pojawiło się ciekawe carpaccio przygotowywane przez szefa kuchni Samuele Mariani. Jest to Carpaccio z jagnięciny, z sałatką z marynowanych w oliwie bakłażanów (42zł).

Signature – w jesienno-zimowej karcie Signature, Wojciech Kilian często wykorzystuje dziczyznę. Podobnie jest w przypadku carpaccio. Na Poznańskiej zjemy Carpaccio ze schabu z dzika marynowanego w czerwonym winie (33zł)

Basico – w Miasteczku Wilanów, gdzie w kuchni szefuje Adam Przybysz, w karcie pojawia się carpaccio rybne. Nie jest to danie dostępne zawsze, ale warto je zamówić, jeśli znajdziecie je na liście propozycji wypisanych kredą na tablicy. Carpaccio z tuńczyka z salsą z kaparów i natki pietruszki (37zł)

Concept 13 – Na ostatnim piętrze luksusowego domu handlowego Vitkac, w kuchni Conceptu 13 rządzi Dariusz Barański. W tym sezonie również eksploruje wątki  dziczyzny w carpaccio, podaje Carpaccio z jelenia (39 zł)

Bistro de Paris – Carpaccio może też z powodzeniem funkcjonować jako deser. Szukając deserowej reprezentacji carpaccio, warto zajrzeć do Bistro de Paris, gdzie w swojej imponującej karcie deserów Michel Moran proponuje Świeży ananas jak carpaccio, świeży tymianek, sos z limonki (27zł)

Tyle naszych propozycji, a Wy gdzie najchętniej jecie carpaccio? Wybieracie klasykę z polędwicy, czy szukacie wariacji?

  • Mimi

    carpaccio ze śledzia w Sowa i Przyjaciele. Jedyny jasny punkt tej knajpy! Ale naprawdę warto!