NOWE MIEJSCA: Mimo, że włoskich restauracji w Warszawie nie brakuje, ciągle powstają kolejne. Klucha od Ucha do Ucha to niewielkie bistro przy Jana Pawła serwujące makarony z sosami do wyboru. Na Saskiej Kępie otworzyło się w lipcu Ristorante Porto Massimo, z włoskim szefem kuchni i pizzaiolo wypiekającymi pizzę. Nowe miejsce działa od niedawna na Woli przy ulicy Kaczej. Kaviarnioteka Wining & Dining to kuchnia międzynarodowa, krótka karta i półki wypełnione winami. Przy Chmielnej przed miesiącem powstała nowa gruzińska restauracja – Restauracja Gruzja. Okrąglak na Trawie to nowa kawiarnia plenerowa, która działa od lipca na Potockiej. Żoliborz wzbogacił się w tym sezonie o nową lodziarnię. W Alei Wojska Polskiego powstała Lodziarnia Ulica Baśniowa. I w tym tygodniu nie mogło zabraknąć food trucków. Freak Fish to pierwszy mobilny bar, w którym motywem przewodnim są ryby. A w weekend zadebiutował w Warszawie nowy food truck z kuchnią meksykańską – Taco Libre.

WYDARZENIA: W sobotę na Saskiej Kępie odbył się Wege Festiwal czyli wegetariański piknik z food truckami w roli głównej. W niedzielę w Ogródku Jordanowskim na Mokotowie ruszyło cykliczne wydarzenie Kameralny Targ Śniadaniowy.

Foodie Week

PISZE SIĘ NA BLOGACH:

Froblog.pl wracała w tym tygodniu do miejsc, które  już wcześniej poznała i polubiła. Z radością poznała letnią odsłonę Kafe Zielony Niedźwiedź, kontynuowała eksplorowanie menu Tapas Gastrobar, kolejne opisy i zdjęcia pojawiły się na blogu, mimo, że tego nie planowała.

Restaurantica.pl w ramach cyklu Idziemy na lunch opisała lunchowe wizyty w restauracji DOM na Żoliborzu.  Wybrała się także do Kitchen Restaurant na Widok skuszona sezonowymi daniami i zmianą profilu restauracji, która wcześniej specjalizowała się w burgerach.

Nakarmiona Starecka udała się na kubańską domówkę do restauracji El Caribe na Żoliborzu.

Little Hungry Lady wybrała się na morskie przekąski do Kraken Rum Bar. Odwiedziła także kawiarnię połączoną ze studiem fotograficznym Cafe Studio.

Krytyka Kulinarna uznała Videlec za bezpieczną destynację przyznając im cztery świnki.

Tasteaway zjedli poprawną zupę Pho w Nam Sajgon przy Marywilskiej.