NOWE MIEJSCA: Na Złotej pojawiło się nowe bistro Stephanie z menu inspirowanym kuchnia francuską oraz z winami z niewielkich winnic Langwedocji. Wegetarianie coś dla siebie znajdą na Senatorskiej – Falafel Bejrut, znany dotychczas z mobilnego baru postanowił tam zaparkować na stałe. Miłośnicy chmielowych trunków z Bemowa mogą zaopatrywać się w nowym sklepie Piwny Kolektyw, gdzie znajdą wybór zakąsek i regionalnych alkoholi z Polski i krajów ościennych. Na Saskiej Kępie powstał Podaj Dalej – sklep i bistro z daniami kuchni śródziemnomorskiej, skandynawskiej, polskiej i arabskiej…

MENU SEZONOWE: Ave Pizza z Powiśla wprowadza nowe sezonowe menu oparte na włoskiej focacci pod hasłem Ave Focaccia. Specjalne menu będzie dostępne przez miesiąc, w dni powszednie od poniedziałku do piątku.

WYDARZENIE: W sobotę 18 października na Saskiej Kępie odbył się Wege Festiwal Foodtruckowy. Tego samego dnia wieczorem w Fortecy rozpoczęła się III. Jesienna Noc Puzonu i Tuby organizowana przez Slow Food Warszawa i Institute of Design Kielce.

OTWARCIE WKRÓTCE: W listopadzie na Poznańskiej zostanie otwarta pierwsza wegańska pizzeria w Warszawie – Vegan Pizza.

week_original

PISZE SIĘ NA BLOGACH:

Restaurantica.pl wytropiła przeniesioną Samirę, specjalizującą się w kuchni bliskowschodniej – z 270 dań spróbowała kilku i jednak wyszła zadowolona unosząc ze sobą dodatkowe zaopatrzenie do domu.

Nakarmiona Starecka wpadła do Z57 i równolegle do konferencji prasowej połączonej z prezentacją podkładu do makijażu skosztowała tatara, grasicę, halibuta oraz ravioli z dynią.

Podróżu-jemy odwiedzili Gar Jakubiaka, gdzie było głośno, tłoczno i hałaśliwie (impreza firmowa) ale smacznie. W podróży zatrzymali się w restauracji Przystań w Olsztynie, gdzie zachwycili się sandaczem, a makarony wzbudziły w nich mieszane uczucia.

Madame Edith zrelacjonowała pokrótce warsztaty z użyciem Thermomixa i kolację degustacyjną w Nolicie.

TasteAway odwiedzili na weekendowy obiad z dziećmi Videlec, zarekomendowali trzy miejsca na wieczór ze znajomymi i rozczarowali się lunchem w Stółdzielni.

Little Hungry Lady zachwycała się wnętrzami (ale już kuchnią niekoniecznie) w Square 5, przekonała się, że w La Maison Gourmand można zjeść smaczny lunch i odwiedziła na kolacji biznesowej turecką restaurację Maho.

Śledź po warszawsku na drugie śniadanie zajrzeli do Być może i poczuli się jak zagranico.

Krytyka Kulinarna odkryła ogromny potencjał w restauracji Focaccia.