10 lutego na Pięknej, w sąsiedztwie winiarni Superiore, zostało otwarte Totomato – sklep, bistro i akademia kulinarna w jednym. W delikatesach można kupić produkty pochodzące głównie od lokalnych dostawców np. ryby z gospodarstwa Sygontka, Sery Grądzkie, wołowinę z Koszęcina czy warzywa z Farmy Świętokrzyskiej… W bistro możemy zjeść codzienne inny trzydaniowy zestaw tzw. tercet w wersji wege i mięsno/rybnej. Menu przygotowywane jest przez Marcina Piotrowskiego, szefa kuchni, uczestnika pierwszej edycji Top Chefa. Przykłady dań na które można tam natrafić to ryż po wietnamsku z azjatyckim szpinakiem, rosół z byka Highlander, polędwica z warchlaka na sałatce jabłkowo-ogórkowej w chrzanie czy polskie ślimaki w pomidorach. Prawie codziennie odbywają się również spotkania i wykłady nawiązujące do idei zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania.

totomato-20150219

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Adres: ul. Piękna 28/34, Warszawa

Godziny otwarcia: pon. – piąt. 8:00 – 22:00, sob. 9:00 – 21:00, niedz. 10.00 – 19.00, kuchnia czynna codziennie od 12.00

Telefon: 22 115 76 14

Strona internetowa: Facebook

Rodzaj kuchni: autorska

Średnie ceny: tercet 35 zł

Klimat / Atmosfera: luźna

Dzielnica: Śródmieście

MEDIA ONLINE I DRUKOWANE (1)

Co jest grane – M. Nowak (luty 2015)