Abyssinia

Foodie Z 18 czerwca 2015

Restauracja Abyssinia została otwarta kilka dni temu przy rynku Nowego Miasta. Specjalizuje się w kuchni etiopskiej. Wcześniej można było już spróbować ich potraw na Targach Śniadaniowych oraz na różnych wydarzeniach związanych głównie z Afryką. W menu lokalu znajdziemy dania z jagnięciny, wołowiny, ryb oraz kurczaka. Są również pozycje dla wegetarian. Wszystkie dania są podawane z ndżerą (rodzajem placka z cienkiego ciasta robionego na zakwasie) i aibem (twarożkiem podawanym dla złagodzenia ostrości dań). Kilka stolików jest wystawionych w mini-ogródku przed wejściem do restauracji, pod arkadami budynku.

abyssinia-20150609

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Adres: Rynek Nowego Miasta 21, Warszawa

Telefon: 889 742 859

Godziny otwarcia:
pon. – niedz.: 12:00 – 22:00

Strona internetowa: Facebook

Rodzaj kuchni: etiopska

Średnie ceny: dania główne 20 – 40 zł

Klimat / Atmosfera: luźna

Dzielnica: Śródmieście

  • m.m.m.

    Pyszne jedzenie, doprawiane ponoć przyprawami specjalnie sprowadzanymi z Etiopii, a ceny bardzo przystępne jak na Stare Miasto. Je się rękami, ale proszę się nie bać – używa się do tego specjalnego „naleśnika” (też smaczny ;)) i okazało się to bardzo łatwe, a dzięki czystej toalecie i wodzie z cytryną do mycia rąk, także higieniczne. Część obsługi nie mówi po polsku, znajomość angielskiego u gości mile widziana. Jednak menu jest po polsku, więc nie ma problemu z dogadaniem się. Jedyny mankament to brak (na razie?) herbaty przyrządzanej na sposób afrykański. Mimo to naprawdę bardzo polecam. Warto zajrzeć i na szybki posiłek, i na dłuższe posiedzenie ze znajomymi. Ja tam na pewno wrócę.