NOWE MIEJSCA: Pod koniec września w Miasteczku Wilanów otwarto nową restaurację – Naturel, w której szefem kuchni i właścicielem jest Marcin Jabłoński (wcześniej m.in. w Demo i Dwie Trzecie). Przy placu Teatralnym powstał Dom Wódki, oparty na dwóch filarach – wódce i polskiej kuchni. Strudel Factory to nowa restauracja działająca od niedawna w Alejach Jerozolimskich, specjalizująca się w strudlach z różnym nadzieniem. Właściciele La Fromagerie, bistro i sklep z serami, otworzyli właśnie swój drugi punkt w Warszawie, przy Twardej w budynku Cosmopolitan.

ZAMKNIĘCIE: Po 2,5 roku zamknięto restaurację Tomasza Woźniaka, Kitchen Restaurant.

WYDARZENIE: Szósty już Festiwal Ośmiornic rozpoczął się i potrwa przez cały październik w Tavernie Patris.  Można skosztować ośmiornic w ośmiu różnych odsłonach.

ZJEDZ TO: W październikowej  karcie  restauracji L’enfant Terrible pojawił się nowy, specjalny deser – Śliwka w czekoladzie z różową wstążką. W ten sposób restauracja  włączyła się do Kampanii na rzecz Walki z Rakiem Piersi Estée Lauder Companies.

Foodie Week

PISZE SIĘ NA BLOGACH:

Restaurantica.pl odwiedziła Dom Wódki i zachwyciła się food pairingiem żurku z wódką chrzanową.

Little Hungry Lady wybrała się do Pogromców Meatów na vege kanapkę, do Nowej Próżnej na śniadanie, wróciła także w podskokach do Thaisty.

Nakarmiona Starecka doznała szoku kontrolowanego podczas wycieczki na robotniczą Wolę do Shoku.

Taste Away w światowy dzień weganizmu udali się do wegańskiej Veg Deli. 

Krytyka Kulinarna odkryła XXI wiek w restauracji Belvedere.