NOWE MIEJSCA: W ostatnim tygodniu pod lupę wzięliśmy Śródmieście i odnotowaliśmy sześć nowych lokali. Robert Sowa firmuje swoim nazwiskiem nową restaurację N31 przy Nowogrodzkiej. Wegetarianie i weganie mają dla siebie dwie nowe miejscówki – na Powiślu została otwarta filia Mango Vegan Bistro a przy Emilii Plater – Organitheka. W sąsiedztwie Teatru Wielkiego pojawiło się koreańskie Onggi z bufetami na lunch, brunch i kolacje. Przy Wilczej lokal po Jednej Trzeciej został zajęty przez Bar Gemba, który chce przyciągnąć klientów polskimi przystawkami. W okolicy placu Grzybowskiego swoje podwoje otworzyły Kieliszki na Próżnej.

WYDARZENIA: W drugiej połowie tygodnia na stadionie Legii odbywał się Warszawski Festiwal Piwa, gdzie można skosztować najróżniejszych gatunków piwa i cydru oraz przegryźć jedzenie z foodtrucków. W sobotę przy Mysiej trwało Święto Kawy i Herbaty (m.in. z warsztatami parzenia tych używek). Niedaleko Pałacu Kultury miała miejsce Uczta dla 5000, akcja mająca na celu zachęcenie mieszkańców Warszawy do niemarnowania żywności.

foodie week gemba, onggi et

PISZE SIĘ NA BLOGACH:

Froblog.pl po wizycie w Kieliszkach na Próżnej, stwierdziła, że pełnia szczęścia kulinarnego kryje się w synergii smaku jedzenia z towarzyszącymi mu trunkami.

Restaurantica.pl wybrała się do Naturel, gdzie doceniła jakość produktów i smak serwowanych dań. Zjadła także  rewelacyjne duszone żeberka i zupę kimchi chige w otwartej niedawno koreańskiej Miss Kimchi. 

Nakarmiona Starecka jadła surrrrową rrribę z Maradoną w Ceviche.

Tasteaway uznali Ceviche Bar za długo oczekiwany hit. Opisali także Sueno Tapas Bar, miejsce do którego najczęściej wracają.

Krytyka Kulinarna ogłosiła Kieliszki na Próżnej jednym z najciekawszych otwarć tego roku. Opublikowała też drugą częśc Top 10 tatarów warszawskich. 

Little Hungry Lady odnalazła naturę na talerzu w restauracji Naturel, wybrała się także na koreański lunch do Kiku. 

Good Place Warsaw wspominał najlepsze kulinarne momenty tego lata odwiedzając Miłość.