NOWE MIEJSCA: W południowej części Śródmieścia na Marszałkowskiej został otwarty nowy lokal o nazwie nawiązującej do swojej lokalizacji ŚRD / PŁD. Po prawej i lewej stronie Wisły (na Saskiej Kępie i w Śródmieściu) otworzyły się pracownie cukiernicze – DESEO Patisserie & Chocolaterie. Na Woli zaczęła działać klubokawiarnia Bez krępacji. W samym centrum Warszawy gratka dla miłośników świeżych ryb i owoców morza – ruszył Targ Rybny.

MENU SEZONOWE: Jak co roku gęsina podbija karty dań w warszawskich restauracjach – przygotowaliśmy listę kilkudziesięciu miejsc gdzie można spróbować tego mięsa: Gęsina na Św. Marcina w Warszawie.

WYDARZENIA: W weekend w Pałacu Kultury miało miejsce najsłodsze wydarzenie roku, czyli Festiwal Czekolady i Słodyczy. Od wtorku w jedenastu stołecznych barach rusza jesienny Baraton. Przygotowaliśmy listę restauracji czynnych w Święto Narodowe 11 listopada. Wegetarianie i weganie mogli w sobotę odwiedzić Wege Fest Wawa.

foodie week listopad

PISZE SIĘ NA BLOGACH:

Restaurantica.pl wracała nie raz na mezze i shipudei do Shipudei Berek, nowej izraelskiej miejscówki w stolicy. W jej tekście „O ziemniakach słów kilka czyli znaj ziemniaki” znalazła się relacja z ziemniaczanych warsztatów w Little Chef, a także z kolacji Wódka i Ziemniak w Domu Wódki.

Nakarmiona Starecka wybrała się do Ramen Girl m.in. na gęsie pipki, dzika i kuropatwę, choć ramen też był grany.

Krytyka Kulinarna również odwiedziła Ramen Girl, wracając do domu z okrzykiem Ave Ramen.

Pyza Made in Poland siorbnęła makaronem jak trzeba w Ramen Girl i … poczuła się zawiedziona serwowanym tam ramenem. Na szczęście desery przyniosły zwrot w akcji.

Little Hungry Lady wybrała się na koreański lunch do Miss Kimchi, późną kolację do L’Arc, zdradziła także gdzie robi zakupy azjatyckie w Warszawie

Taste Away w ŚRD/PŁD zgodzili się z mottem lokalu, że „Doing real stuff sucks”.

Blog Madame Edith odwiedziła Pogromców Meatów przy Koszykowej.