NOWE MIEJSCA: Do wiosny jeszcze kilka tygodni, a na Żoliborzu pojawiła się Jaskółka. Niedaleko Dworca Wileńskiego Jadłoteka zaprasza na menu zróżnicowane w zależności od pory dnia. W Souvlak City na Białołęce możemy spróbować kuchni greckiej. Językodajnia to szkoła na Pradze łącząca naukę języka obcego z jedzeniem.

ZMIANA SZEFA KUCHNI: Nowym szefem kuchni w Cucina Popolare został Łukasz Apel, wieloletni szef kuchni restauracji Rubikon wyróżnianej przez Michelin Guide.

WYDARZENIA: W sobotę 5 marca w Domu Braci Jabłkowskich odbędzie się Targ Prawdziwy producentów regionalnych, tradycyjnych wyrobów spożywczych – w programie m.in. warsztaty kulinarne dla dzieci. Wieczorem tego samego dnia fani ramenu mogą ustawić się w kolejce do Uki Uki na Ramen Day 3.

ZAMKNIĘCIA: Ostatnio zostały zamknięte dwie restauracje z kuchnią afrykańską – Abyssinia na Nowym Mieście i La MaMa na Muranowie. W Śródmieściu zakończył działalność Wabu Sushi Bar z Kruczej.

FOODIE W PODRÓŻY: W Moskwie w maju zostanie otwarta kawiarnia dla otyłych, czyli osób ważących powyżej 100 kg.

Foodie Week

PISZE SIĘ NA BLOGACH:

Froblog, Restaurantica i Tasteaway przez ostatnie tygodnie odwiedzali restauracje warszawskie sprawdzając jak smakuje norweski dorsz skrei. W sumie byli w 11 restauracjach a z ich wrażeniami możecie zapoznać się na blogach:
Let’s skrei (Froblog),
– Dorsz zimowy skrei zawitał do Warszawy: Gdzie go zjeść? (Tasteaway),
– Skrei już tu jest! Szlakiem dorsza norweskiego po Warszawie (Restaurantica),

Restaurantica doświadczyła polskiej kuchni w niebanalnej odsłonie w restauracji Artyści od kuchni na Żoliborzu.

Little Hungry Lady zamówiła do domu pierożki z Parnika

Tasteaway stwierdzili, że warto iść do Brasserie Warszawskiej, żeby poczuć prawdziwą Francję.

Krytyka Kulinarna opublikowała zestawienie czterdziestu restauracji warszawskich polecanych na różne okazje.

Madame Edith została przyciągnięta do Kuchni Otwartej przez dobre ceny, świetne wnętrze oraz ciekawe pomysły szefa kuchni