Walentynki w restauracjach w Warszawie 2016

Foodie R 3 lutego 2016

Już niedługo Walentynki. Restauracje jak co roku na tą okazję przygotowały specjalne oferty, dania, menu degustacyjne. Poniżej znajdziecie listę wybranych restauracji, w których możecie spędzić romantyczny wieczór we dwoje. Warto już teraz zrobić rezerwację, bo w Walentynki zwykle lokale są pełne.

Walentynki-restauracja-Warszawa-2016

Benihana – na walentynkowy weekend japońska restauracja przygotowała specjalne walentynkowe menu. Znajdziemy w nim m.in. ostrygi, krewetki z grillowaną cukinią i cebulą, rostbef wołowy podawany z krewetkami i ryżem, sernik w kształcie serca z musem malinowym. Na sobotni i niedzielny wieczór zaplanowane są koncerty muzyki na żywo.

Chianti – włoska restauracja Chianti przy Foksal 14 lutego zaprasza na specjalne menu walentynkowe, w którym znajdziemy m.in. domowy makaron z szynką parmeńską, płatkami róży i nutą truflową, łososia w sosie śmietankowym z warzywami i mus kawowy z sosem z malin.

Delikatesy Esencja – w weekend od godziny 14.00 dostępne są dania przygotowane specjalnie na Walentynki: tatar z łososia, polenta z duszonymi grzybami, tagliatelle z ragout z kaczki, beza z wiśniami i kremem czekoladowym z cointreau. Cena trzydaniowego menu to 100 zł za dwie osoby.

Dwie Trzecie – restauracja Dwie Trzecie na walentynkowy weekend przygotowała specjalne menu degustacyjne, walentynkowe dania, a także wybór win. Menu  będzie serwowane  już od piątku od godziny 18:00. Do wyboru będą dwa różne menu, będzie też można zamawiać dania z karty. W Walentynkowym menu restauracji Dwie Trzecie znalazły się m.in. ostrygi, pierś z perliczki, ośmiornica na komosie ryżowej. Koszt menu to 140-180 zł za osobę.

Elixir (by Dom Wódki) – proponuje menu walentynkowe składające się z dań przygotowanych przez szefa kuchni Michała Tkaczyka i dobranych do każdego dania wódek. W Walentynki w restauracji  będzie można skosztować tatara z chilli, z imbirem czy marynowaną rzepą, śledzia z awokado i granatem, krem z jarmużu, turbota z sosem z białej trufli, kaczkę z sosem cynamonowym i bezę.

Focaccia Ristorante – szef kuchni Łukasz Toczek zaprasza na specjalne walentynkowe menu, które serwowane będzie w restauracji w dniach 12-14 lutego. W ramach 5-daniowego menu zjemy m.in. takie dania jak: jeleń/musztarda wędzona/jałowiec/mak czy jesiotr/pietruszka/borowik/gryka. Koszt za osobę to 150 zł. Menu degustacyjne wraz selekcją win kosztuje 250 zł.  Pełna informacja o menu.

Igrek – restauracja planuje specjalne menu degustacyjne, które będzie obowiązywało 14 lutego.  W ramach trzy daniowego menu będzie można skosztować greckich przystawek na zimno i na ciepło, w ramach dań głównych będzie do wyboru m.in. pieczona ośmiornica, burger jagnięcy czy grillowany ser haloumi, kolację zakończy deser (tu do wyboru lody pagoto, mille feuille i mus chałwowy) Cena za osobę to 79 zł.

Kotakota – Szef kuchni Adam Leszczyński 13 i 14 lutego zaprasza na autorskie walentynkowe menu. W specjalnym menu znajdziemy m.in. przegrzebki z dashi i porem, pierś z kaczki z salsefią i czekoladą czy  deser z awokado,mango i rokitnika. Za 4-daniową kolację zapłacimy 120 zł  za osobę.

Kuchnia Otwarta – szef kuchni restauracji Michał Molenda w dniach 13 i 14 lutego zaprasza na menu degustacyjne, w którym znajdziemy m.in. halibuta marynowanego w imbirze i prosecco z kapustą orientalną  z sosem truflowym czy ostrygę zapiekaną pod sosem beszamelowym i szpinakiem. Cena 5-daniowego menu (w tym butelka prosecco) to 295 zł za parę.

La Brasserie Moderne – Od 12 do 14 lutego restauracja zaprasza na 5-daniową kolację walentynkową. Cena 450 zł za parę zawiera butelkę (375 ml) szampana. Podczas kolacji będzie możliwość wygrania weekendowego pobytu w jednym z hoteli Sofitel w Europie.

Meltemi – w Walentynki grecka restauracja Meltemi zaprasza na zupę z owocami morza, świeże małże w winie z szafranem i imbirem, szaszłyk z ryb i owoców morza marynowanych w greckich ziołach.

Momu – specjalna karta walentynkowa obowiązuje 13 i 14 lutego. Momu zaserwuje w tym czasie streetfood w bardziej romantycznej odsłonie. W karcie znajdziemy m.in. krewetki w panko z sosem teriyaki  czy roladki z pstrąga podane na purpurowym purée, z pianką cytrynową i warzywnym tabbouleh. Koszt za parę to 130 zł.

Opasły Tom – szefowa kuchni Agata Wojda w Walentynki proponuje zakochanym 4- lub 6-daniowe menu degustacyjne (odpowiednio 119 zł lub 158 zł), w którym znajdziemy m.in. pieczone jabłko, kalafior, matias, mus z awokado; gładzicę, listki brukselki, borowiki, cytrynowa polenta; łopatkę jagnięcą z trawą żubrową, puree z fasoli, pesto z jarmużu i słonecznika.

Portucale –  zaprasza na walentynkowe menu, w którym znajdziemy m.in. carpaccio z bizona, smażone eskalopki z zapiekaną ośmiornicą i grillowanymi krewetkami, zupę rakową, polędwicę wołową z pasztetem foie gras. Cena za czterodaniowe menu z butelką wina wynosi 280 zł za parę.

Przystawki  restauracja Przystawki 14 lutego zaprasza na specjalne walentynkowe dania. W tym dniu zjemy m.in. carpaccio z łososia marynowanego w botwinie, krem z marchewki i imbiru czy żółte curry (z kurczakiem, warzywami lub krewetkami) z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową i tamaryndowcem. Podczas walentynkowej kolacji można skorzystać ze specjalnej promocji BYOB, która potrwa do końca lutego. Przy zakupie butelki wina w sąsiadującym z restauracją sklepie 6WIN i zamówieniu dań za podobną jak koszt wina kwotę, możemy wypić wino w Przystawkach bez korkowego.

Signature  13 i 14 lutego szef kuchni Wojciech Kilian zaprasza na kolację degustacyjną złożoną z sześciu dań. Tego wieczora w karcie będzie m.in. mus z wędzonego łupacza z gravlaxem z molwy, małżami brzytwy i przepiórczymi jajami czy filet z dzikiej kaczki marynowanej w powidłach morelowych. Koszt kolacji to 230 zł za osobę.

Taverna Patris – na Walentynki restauracja zaserwuje dania z afrodyzjakami i owocami morza. W menu znajdą się takie dania jak:  zupa z owoców morza z lubczykiem, szaszłyk z owoców morza z tabule, mule w białym winie z lubczykiem.

Temari Sushi Boutique – w Walentynki będzie można zakupić specjalny zestaw dla dwojga w cenie 79 zł

UlalaChef – to co prawda nie jest restauracja, a platforma na której można zamówić sobie prywatną kolację z wybranym szefem kuchni, ale z okazji Walentynek w dniach 12-14 luty organizują specjalne kolacje walentynkowe w Warszawie. W tych dniach możemy wziąć udział w kolacji przygotowanej przez Łukasza Marcinkowskiego, Tomasza Janczewskiego lub Rafała Zagajewskiego. Koszt kolacji za osobę to 190-230 zł. Pełna informacja o menu.

Varso Vie – 14 lutego Varso Vie ma podwójną okazję do świętowania. W tym dniu przypadają nie tylko Walentynki, ale także pierwsze urodziny lokalu. 13 i 14 lutego restauracja zaprasza na specjalne 7-daniowe menu degustacyjne w którym znalazły się m.in.  ostrygi z dressingiem cytrynowym, capuccino z dyni piżmowej czy comber z sarny z borowikiem. Koszt 298 zł za parę. Pełna informacja o menu. 

A jeśli nie chcecie skorzystać ze specjalnego menu walentynkowego, ale chcielibyście wybrać się w tych dniach do restauracji pamiętajcie, że z przewodnikiem GoOut  możecie zjeść dowolne danie główne za 1 zł. Aby skorzystać z oferty trzeba nabyć przewodnik, a następnie wybrać się z osobą towarzyszącą do jednej z prawie 100 restauracji warszawskich i zamówić  dwa dowolne danie główne – za tańsze z nich zapłacicie tylko 1 zł (z oferty można korzystać nie tylko w Walentynki, ale przez cały rok). Tu kupicie przewodnik z karnawałową ofertą od Warsaw Foodie (przesyłka kurierska za darmo i prezent – produkt firmy Villeroy & Boch).

 

  • edyta

    zapraszam do rozdroża al. ujazdowskie 6 – walentynkowy weekend z tańcami :
    zestaw I
    przekąska
    * sałatka z paluchami grissini z prosciutto– sałatka „Adama i Ewy”
    na ciepło
    * kurczak faszerowany po polsku w sosie z grzybów leśnych , z kluseczkami po włosku, bukiet jarzyn
    * duże cannellonii faszerowane ricottą i szpinakiem pod kremowym sosem szafranowym
    deser
    wybór ciast spośród
    • szarlotka na ciepło z lodami oraz czekoladową polewą
    • Puszysty sernik z kruchą delikatną bezą oraz z malinami na gorąco
    500 ml wina lub dwa drinki ze specjalnej karty Walentynkowej
    Cena 100 zł dla pary

    zestaw II ekstra
    przekąska
    * paluchy grissini z prosciutto, rucolą i soczystym melonem
    * koktajl z krewetek oraz cykoria z pomarańczą i serem lazur
    na ciepło
    * kaczka pieczona w majeranku z kopytkami, jabłuszkiem z żurawiną i modrą kapustą
    * garnek muli po marynarsku
    deser
    wybór spośród
    • Tort pełen gorzkiej kompozycji czarnej i białej czekolady przełamany słodyczą domowej konfitury z wiśni
    • Panna cotta z truskawkami polana musem truskawkowym
    Butelka wina lub dwa drinki ze specjalnej karty Walentynkowej
    Cena 160 zł dla pary
    https://pl.facebook.com/restauracjarozdroze

  • MEG Lampwork

    a propos jelenia w Focaccii
    uzupełnienia wymaga, że restauracja „Focaccia Ristorante” życzy sobie zaliczki za rezerwację na walentynkową kolację
    przy menu za 150 zł od osoby – zaliczka 50 zł, przy menu z winami za 250 zł – zaliczka 100 zł
    serwowany w menu jeleń, to jeleń, który się na to zgodzi
    na stronie www restauracji brak info o zwrocie zaliczki, więc w przypadku nieszczęśliwego zbiegu okoliczności „foodies” będą troszkę ubożsi 😉

  • Miki

    Może to nie restauracja, ale ja zabieram swoją Walentynkę na słodkości do Manufaktury cukierków :)

  • Boretti

    Zapraszam do restauracji Boretti – francusko – włoskie połączenie to ideał na romantyczną kolację dla dwojga !
    http://boretti.com.pl