Goût de France w 24 restauracjach w Warszawie

Foodie Z 16 marca 2016

Już po raz drugi wydarzenie „Goût de France / Good France” będzie pretekstem do zapoznania się z francuską gastronomią. W końcu stycznia minister spraw zagranicznych Francji Laurent Fabius oraz szef kuchni Alain Ducasse ogłosili listę ponad 1500 restauracji, które w pierwszy dzień wiosny, 21 marca 2016 r. przygotują specjalne menu degustacyjne inspirowane kuchnią francuską. Z Polski wielu restauratorów i szefów kuchni zgłosiło swoje uczestnictwo w tym projekcie i w efekcie francuską kolację przygotuje u nas w kraju największa liczba restauracji (dokładnie 93 restauracje z 36 miejscowości) poza samą Francją. W Polsce partnerem wydarzenia jest żółty przewodnik „Gault & Millau”. W Warszawie i okolicach specjalne menu będzie dostępne w 24 lokalach gastronomicznych.

gout-de-france-2016

Poniżej wypisaliśmy 22 restauracje z Warszawy oraz po jednej z Serocka i Wiązowny uczestniczących w Goût de France. Jeśli chcecie się zapoznać ze szczegółami dotyczącymi kolacji proponowanej tego dnia w warszawskich restauracjach – kliknijcie w link prowadzący na stronę Ambasady Francji poświęconą wydarzeniu.

Aruana Restaurant, Serock, ul. Czesława Miłosza 14a, szef kuchni: Witold Iwański
Cena menu Goût de France/Good France: 280 zł

Atelier Amaro, ul. Agrykola 1, szef kuchni: Wojciech Amaro
Cena menu Goût de France/Good France: 260 zł

Bistro de Paris, Pl. Piłsudskiego 9, szef kuchni: Michel Moran
Cena menu Goût de France/Good France: 260 zł

Bistro la Cocotte, ul. Mokotowska 12, szef kuchni: Luc Dernaucourt
Cena menu Goût de France/Good France: 140 zł

Brasserie Warszawska, ul. Górnośląska 24, szef kuchni: Mateusz Wichrowski

Bubbles, Pl. Piłsudskiego 9, szef kuchni: Tomasz Pydyś
Cena menu Goût de France/Good France: 160 zł

Concept13, ul. Bracka 9, szef kuchni: Dariusz Barański
Cena menu Goût de France/Good France: 210 zł

Dom, ul. Mierosławskiego 12, szef kuchni: Łukasz Andruszkiewicz

Elixir by Dom Wódki, Plac Teatralny, ul. Wierzbowa 9/11, szef kuchni: Michał Tkaczyk
Cena menu Goût de France/Good France: 195 zł

Kaskrut, ul. Poznańska 5, szef kuchni: Piotr Ceranowicz
Cena menu Goût de France/Good France: 75 – 129 zł + 60 zł wybór win

Le Bistro Rozbrat, ul. Rozbrat 44a, szef kuchni: Rafał Hreczaniuk

L’Enfant terrible, ul. Sandomierska 13, szef kuchni: Michał Bryś
Cena menu Goût de France/Good France: 179 zł

Le Victoria Brasserie Moderne, ul. Królewska 11, szef kuchni: Maciej Majewski
Cena menu Goût de France/Good France: 180 zł

Mod, ul. Oleandrów 8, szef kuchni: Trisno Hamid
Cena menu Goût de France/Good France: 250 zł

Nolita, ul. Wilcza 46, szef kuchni: Jacek Grochowina
Cena menu Goût de France/Good France: 390 zł

Novo Square Lounge Bar (Novotel), ul. 1 Sierpnia 1, szef kuchni: Piotr Lasecki

Opasły Tom, ul. Foksal 17, szef kuchni: Agata Wojda
Cena menu Goût de France/Good France: 199 zł

Restauracja Strefa, ul. Próżna 9, szef kuchni: Jarosław Walczyk

Szczere Pole, Wiązowna, ul. Równa 20, szef kuchni: Daniel Twardo
Cena menu Goût de France/Good France: 187 zł

Senses, ul. Bielańska 12, szef kuchni: Andrea Camastra
Cena menu Goût de France/Good France: 320 zł

Tamka 43, ul. Tamka 43, szef kuchni: Arkadiusz Wilamowski
Cena menu Goût de France/Good France: 200 zł

Winosfera, ul. Chłodna 31, szef kuchni: Jakub Adamczyk
Cena menu Goût de France/Good France: 189 zł

Z57, ul. Zwycięzcòw 57, szef kuchni: Tomasz Kapturkiewicz
Cena menu Goût de France/Good France: 65 zł

Zest by Kibart, ul. Grójecka 70, szef kuchni: Paweł Kibart

 

  • Anita

    ” Nolita ” z polskim szefem kuchni – NAJDROŻSZA oferta ! Dlaczego ? Cenią się wyżej niż Amaro i Sense !!!