NOWE MIEJSCA: W Śródmieściu na Pięknej pojawiła się La Sirena The Mexican Food Cartel, lokal właścicieli Dziurki od Klucza. Na Ursynowie został otwarty Gramoffon, muzyczny pub z amerykańską i polską kuchnią. Na Woli Zielona Oliwka przeistoczyła się w Restaurację Honest a na Powiślu miejsce po Le Bistro Rozbrat zajęli Dyletanci. Na warszawskie ulice wyjechał foodtruck Viet Street Food. Lodziarnia Warszawskie Lody Tradycyjne została otwarta w Alei Jana Pawła II.

ZMIANA SZEFA KUCHNI: Uczestnik bieżącej edycji telewizyjnego programu Top Chef, Wit Szychowski, rozstał się z Soul Kitchen Bistro.

WYDARZENIA: W najbliższy weekend ok. 200 wystawców pojawi się na Targach Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016. W sobotę w Salto dwaj szefowie kuchni Germán Martitegui i Martin Gimenez Castro przygotowali Kolację na 4 ręce a w Domu Braci Jabłkowskich odbyła się III edycja Targu Prawdziwego. Od piątku do soboty trwał Zlot Food Trucków pod Pałacem Kultury. Od 15 kwietnia w Focaccia Ristorante ruszyła Wiosna z Truflą – specjalne menu dań z czarną truflą, które dostępne będzie do połowy maja.

FOODIE W PODRÓŻY: Popularny warszawski bar tex-mex Gringo Bar otworzył swój przyczółek w Wielkopolsce.

FoodieWeek_20160418_

 

PISZE SIĘ NA BLOGACH:

Restaurantica po wizycie w La Sirena – The Mexican Food Cartel stwierdziła, że to miejsce już jest hitem i nie spodziewa się, żeby w najbliższych dniach miało się to zmienić.

GoodPlaceWarsaw wybrał Top 5 barów mlecznych w Warszawie.

Krytyka Kulinarna odwiedziła Dylentantów i orzekła, że to będzie przebój tej wiosny, ujęła ją jeszcze Mozaika zręcznym połączeniem nowego ze starym.

Little Hungry Lady była w Kieliszkach na Próżnej i przestała ją dziwić popularność tej restauracji, opisała również gastronomiczne okolice placu Grzybowskiego.

Tasteaway w poszukiwaniu dobrej pizzy dotarli do Locale i we współpracy z marką Paul opisali warszawską piekarnię i restaurację Paul.

Madame Edith poszła do Cukierni Miodowej i oceniła, że to miejsce z dużym potencjałem i jest ciekawa kolejnych propozycji.

Nakarmiona Starecka poszła na odżywającą Żurawią do Palmier ze świetnym serwisem, ale z kuchnią wymagającą jeszcze porządnego dopracowania

AleMeksyk znaleźli więcej plusów niż minusów w La Sirena – The Mexican Food Cartel