NOWE MIEJSCA: Na Muranowie Joseph Seeletso otworzył swoją autorską restaurację Joseph’s Bistro & Wine. Nowy sklep rzeźnicki Czerwona Krowa został otwarty w Miasteczku Wilanów. Popołudniami i wieczorami można wpadać na piwo rzemieślnicze i wino z kija do baru Pozytywy na Oleandrów. Lodziarnia Vegestacja serwuje wegańskie lody rzemieślnicze przy Puławskiej. Pod Warszawą został otwarty Grill Kaukaski – weekendowy plenerowy grill z potrawami ormiańskimi.

MENU SEZONOWE: Varso Vie wprowadziła nowe menu z klasycznymi daniami kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie a włoska restauracja Cucina Popolare zaprasza na sezonowe menu szparagowe.

WYDARZENIA: 21 maja w restauracji Focaccia w Warszawie można zjeść lunchowe i wieczorne menu degustacyjne przygotowane przez szefów kuchni Łukasza Toczka (Focaccia) i Rafała Wałęsę (Sztuczka z Gdyni).

PRODUKT: Polish Culinary Paths to książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek o polskiej kuchni w języku angielskim, chińskim, koreańskim i japońskim przygotowana dla polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

ZAMKNIĘCIA: Porkownia na Pięknej została zamknięta po niecałym roku działalności.

FOODIE W PODRÓŻY: W okolicach Olsztyna powstało Kurt Scheller Bistro z alpejskim przysmakiem rosti w roli głównej.

Foodie Week

 

PISZE SIĘ NA BLOGACH:

Froblog została rozłożona na łopatki świetną kuchnią przez MOD i zirytowana, że nie mogła tam zarezerwować stolika.

Good Place Warsaw przez czterdzieści minut czekał na dania w Rolls Rolls, które jednak nie były złe.

Krytyka Kulinarna po wizycie w Grillu Kaukaskim stwierdziła, że jest to nowe znakomite miejsce, które karmi jak szatan.

Little Hungry Lady zaliczyła Dyletantów do miejsc wartych odwiedzenia na lunch oraz wieczorową porą (a koniecznie na wino).

Nakarmiona Starecka przed swoją wizytą w Mozaice łudziła się, że postawią na kuchnię grającą najlepsze polskie przeboje.