Dobrą włoską pastę lubią wszyscy lub prawie wszyscy. Ale gdzie zjeść najlepszą? Najchętniej robioną na miejscu. Mamy dla Was dzisiaj kilka specjalnie wybranych miejsc.

P1220972

Cucina Popolare: Atramentowe tagliolini z krewetkami i szparagami

5 MIEJSC NA DOMOWĄ WŁOSKĄ PASTĘ

1. Mamma Marietta – ul. Wołoska 74a – wiadomo, że jeśli o prawdziwą włoską kuchnię chodzi, na Mammę można zawsze liczyć. Andrea Scarantino i jego zespół wyrabiają makaron według oryginalnych procedur Marietty. W menu znajdziemy m.in. ravioli nadziewane z kaczki na klarowanym maśle czy cannelloni z ragu z jagnięciny.

2. Dziurka od klucza – ul. Radna 13 – jeśli ręcznie zrobiony makaron wisi na widoku wszystkich gości, a poza makaronem do wyboru jest też maczaron (czarny makaron), może to oznaczać tylko jedno miejsce na Powiślu. W menu znajdziemy m.in. pappardele z królikiem, serem gorgonzola i białą czekoladą; czy maczaron z krewetkami, orzechowym pesto i pomidorkami cherry.

3. Mąka i Woda – ul. Chmielna 13a – pewnie większości kojarzy się z pizzą, ale przecież mają też ręcznie, codziennie robiony makaron. W menu m.in. tajarin – z cukinią, kwiatami cukinii i domową ricottą; czy gnocchetti sardi – z dzikiem, sycylijskimi pomidorami, czekoladą, czereśnią i szafranem.

4. Pook Pasta – Al. KEN 21 – domowej roboty makaron to nie tylko Centrum i Mokotów. Na Ursynowie od prawie trzech lat działa Pook Pasta, gdzie w menu m.in. maccheroni z radicchio di treviso, gorgonzolą i beszamelem; czy gnocchi z ragu z koziny. [aktualizacja – Pook Pasta została zamknięta pod koniec sierpnia 2016]

5. Cucina Popolare – ul. Piękna 56 (między Poznańską i Koszykową) – nie tylko robią tu makaron ręcznie, ale i na oczach gości! Pochodzący z Włoch Maestro Daniele Zucaro przygotowuje swoje makarony na sali. W menu znajdziemy m.in. swoje Spaghetti alla chitarra z szynka parmeńską i pomidorami, czy też atramentowe tagliolini z krewetkami i szparagami.

A Wy jakie miejsca wybieracie na domową pastę?