Już w lipcu: pizza, granita i włoski grill

Foodie Z 22 czerwca 2016

Już w lipcu będzie można samemu spróbować zrobić włoskie lody, sorbety, granitę, pizzę, focaccię lub pogrillować w stylu Półwyspu Apenińskiego. W lipcowe soboty w Akademii Kulinarnej Whirlpool odbędą się warsztaty kulinarne związane z kuchnią słonecznej Italii prowadzone przez szefa kuchni i eksperta kuchni włoskiej Marco Ghia.

pizza-granita-i-wloski-grill

Źródło: materiały Akademii Kulinarnej Whirlpool

9 lipca – 11:00 LODY, SORBETY, GRANITA
Uczestnicy pod okiem Marco nauczą się jak prosto i szybko przygotować zaskakujące połączenia smakowe deserów lodowych. Będą m.in. lody marchewkowo-melonowe, cytrynowe z rumem, jeżynowo-migdałowe, sorbet arbuzowy z limonką, granita z mojito i ogórkiem oraz w wersji Bloody Mary… Ze względu na niektóre smaki warsztaty są tylko dla osób pełnoletnich. :-) 

16 lipca – 11:00 PIZZA I FOCACCIA
Warsztat dla miłośników włoskich placków w tym np. z ciasta z mąki gryczanej czy z dodatkiem wędzonej papryki. Efektem pracy uczestników będą m.in. pizza margherita, marinara, amatriciana oraz focaccia faszerowana szynką i figami.

23 lipca – 11:00 WŁOSKIE GRILLOWANIE
Marco nauczy mięsożerców jak przygotować kurczaka pieczonego na butelce piwa, burgery wołowe, stek bavette, kiełbaskę jagnięcą czy karkówkę ze świni złotnickiej.

GDZIE: Soho Factory, ul. Mińska 25, Warszawa (wjazd od ul. Gocławskiej)

ZAPISY: akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty

KOSZT: 195 zł/osoba

 

 

Tekst powstał we współpracy z Akademią Kulinarną Whirlpool