Pinsa została otwarta na początku czerwca na Saskiej Kępie przy ulicy Francuskiej niedaleko od działającej od maja restauracji The One. Nazwa lokalu pochodzi od jego flagowej potrawy, czyli pinsy przypominającej z wyglądu niewielką pizzę. Pinsa ma mniej kalorii niż jej bardziej znana siostra, a ciasto powstaje na bazie miksu mąki ryżowej, pszennej i sojowej oraz zawiera więcej wody. W menu znajdziemy 16 rodzajów pinsy – wytrawne, na ostro i na słodko (np. z grillowaną ośmiornicą albo z włoskim boczkiem i krewetkami czy też z nutellą, bananem i wiórkami kokosowymi). Można tu zjeść także arancini, czyli kulki ryżowe w panierce z gorącym nadzieniem (np. z mozzarellą, sosem bolognese i beszamelem), a na deser canolli.

pinsa-20160611

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Adres: ul. Francuska 6, Warszawa

Telefon: 733 323 233

Godziny otwarcia:
pon. – niedz.: 12:00 – 21:00

Strona internetowa: pinsa.pl

Rodzaj kuchni: włoska

Średnie ceny:  10 – 20 zł

Klimat / Atmosfera: luźna

Dzielnica: Praga Południe, Saska Kępa