Szpilka zagościła na warszawskiej gastromapie ponad siedemnaście lat temu jako hybryda baru i kawiarni a 1 czerwca to ostatni dzień kiedy jest czynna. Szpilka była chyba pierwszym lokalem gastronomicznym w stolicy czynnym praktycznie całą dobę (w pierwszych latach zamykano ją nad ranem na godzinę). W szczytowym okresie rozwoju gastronomicznego ściany północnej placu Trzech Krzyży stanowiła część gastrozagłębia, na które składał się ciąg „Szpil-Szpul-Szpar” (Szpilka, Szpulka, Szparka) i Republica Latina (tam gdzie teraz jest oddział banku). Na jednym z okien widnieje napis „Drodzy Goście! Dziękujemy za siedemnaście lat wspólnych śniadań! W środę pracujemy ostatni dzień. Załoga Szpilki”. To już drugie w ostatnich miesiącach zamknięcie lokalu z tak długim stażem w okolicach placu Trzech Krzyży – restauracja Adler również odeszła w niepamięć po dwudziestu latach istnienia, zastąpiona wszakże przez inny lokal gastro.

szpilka-20160530

GDZIE: plac Trzech Krzyży 18, Warszawa