Zapiekanki Regionalne

Foodie Z 17 sierpnia 2016

Zapiekanki Regionalne zajęły w czerwcu lokal po Enoki Street Food działającym tu wcześniej przez ładne kilka miesięcy. W serwowanych tu zapiekankach – polskim wkładzie do światowej kuchni ulicznej – znajdziemy odwołania do poszczególnych regionów naszego kraju. Jest to osiemnaście propozycji różniących się w zdecydowanej większości od hitu lat 80., czyli bułek z pieczarkami i serem. Do tego okresu nawiązuje zapiekanka Wielkopolska. Możemy zrobić sobie tutaj wycieczkę po Polsce np. począwszy od Zapiekanki Bałtyckiej (łosoś, ogórek, kapary, kiełki), poprzez Mazowiecką (boczek, suszona śliwka, ogórek konserwowy), Wiejską (kaszanka, cebula, ogórek konserwowy), Podlaską (kindziuk, cebula, ogórek, pomidor) i zakończywszy na Góralskiej (oscypek, boczek, cebula, żurawina). W piątki i soboty lokal czynny jest do czwartej rano.

zapiekanki-regionalne-20160814

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Adres: ul. Chmielna 2, Warszawa

Godziny otwarcia:
pon. – czw.: 11:00 – 23:00
pt. – sob.: 11:00 – 4:00
niedz.: 12:00 – 22:00

Strona internetowa: Facebook  

Rodzaj kuchni: zapiekanki

Średnie ceny: duże zapiekanki 10 – 15 zł

Klimat / Atmosfera: luźna

Dzielnica: Śródmieście