Ruza roza – restauracja bałkańska

Foodie Z 17 stycznia 2017

Ruza roza – restauracja bałkańska – została otwarta przy ulicy Francuskiej i zastąpiła restaurację The One istniejącą tam od ostatniej wiosny. W menu znajdziemy dania kuchni bałkańskiej przygotowane przez duet kucharzy Dużego i Małego Borysa (ojca i syna) pochodzących z Bułgarii. W karcie dań wśród przystawek jest m.in. pastarma – aromatyczne marynowane plastry wołowiny, czuszka biurek – grillowana papryka faszerowana serem owczym, czy banica z sirene – ser bułgarski zapieczony w cieście Kuri. Oprócz tego zjemy tu także zupy (np. z jagnięciny albo ostrą zupę rybną), owoce morza, burgery (z ciecierzycy z jajem, z paluszkami mięsnymi albo z siekanej jagnięciny). Jako specjalność Borysów możemy zamówić musakę, kostki combra jagnięcego albo półmisek mięs dla 2 osób.

ruza-roza-restauracja-balkanska-20170107

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Adres: ul. Francuska 3, Warszawa

Telefon: 22 616 35 97

Strona internetowa: Facebook

Godziny otwarcia:
pon. – czw. 12:00 – 22:00,
pt. – sob. 12:00 – 23:00
niedz. 12:00 – 22:00

Rodzaj kuchni: bałkańska

Średnie ceny:  dania główne 25 – 40 zł

Klimat / Atmosfera: luźna

Dzielnica: Praga Południe, Saska Kępa