U Tato

ul. Mokotowska 49AŚródmieście, Warszawa
tel: 729356498

restauracja

Więcej szczegółów:

U Tato – restauracja gruzińska na Mokotowskiej

Foodie Z 24 maja 2017

U Tato to restauracja gruzińska, która została otwarta w marcu na Mokotowskiej. Mieści się w lokalu, w którym dwa lata temu otwarto restaurację Trawisz a na początku zeszłego roku otworzyła się M49. Właścicielem nowej restauracji jest Tariel Maridashvili, który już wcześniej pracował jako szef kuchni w warszawskiej gastronomii. 

W U Tato możemy zamówić bezmięsne przystawki jak np. badridżani – grillowany bakłażan z pastą orzechową, czarchali – duszone buraki z orzechami i świeżymi ziołami czy nadugi – plaster krowiego sera zrolowany z nadugi (ugotowanym twarogiem) z przyprawami. Jest spory wybór dań z baraniny i wołowiny m.in. gęsta zupę „Tato” z pulpetami baranimi, kubdari – placek nadziewany mięsem wołowo-baranim, czanachi – duszona baranina z warzywami czy charczo – duszona wołowina w sosie orzechowym. W menu są również najbardziej znane u nas potrawy gruzińskie, czyli pierogi chinkali (również w wersji wege) i kilka rodzajów placków chaczapuri