Żydowskie jedzenie - zapomnienie czy powrót

Muzeum Polin, ul. Anielewicza 6 Śródmieście

WYDARZENIE

25 - 27 Październik, 2017
Więcej szczegółów:

Żydowskie jedzenie – zapomnienie czy powrót

Foodie R 25 października 2017

25 października o godz. 18:00 w Audytorium Muzeum Polin odbędzie się debata poświęcona kuchni żydowskiej – Żydowskie jedzenie – zapomnienie czy powrót. Na zaproszenie organizatorów z Nowego Jorku przyjadą Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz tworzący duet Gefilteria, który popularyzuje kuchnią żydowską z Europy Wschodniej. W debacie wezmą też udział Aleksander Baron oraz Malka Kafka, a dyskusję poprowadzi Aga Kozak. Zaproszeni goście będą szukali odpowiedzi na pytania związane z kuchnią żydowską: Skąd w Nowym Jorku wzięły się białysy? Czym są latkes i kto pierwszy je wymyślił? Czym jest „prawdziwa” żydowska kuchnia, gdzie możemy ją odnaleźć i czy istnieje jeszcze w Polsce? Wstęp na debatę jest bezpłatny. Debacie towarzyszą warsztaty kulinarne zorganizowane w Menora Info Punkcie 26 października o godz. 18:00, a także specjalna kolacja w Restauracji Besamim przygotowana przez Aleksandra Barona i duet Gefilteria, która odbędzie się 27 października o 19:30. Koszt sześcio-daniowej kolacji, którą będzie można zamówić w wersji wegetariańskiej i niewegetariańskiej to 100 zł. Bilety dostępne są w internetowym systemie sprzedaży bilety.polin.pl oraz w kasach Muzeum.

fot: materiały prasowe Polin, autor. D.Matłoch