Ruza roza

ul. Francuska 3Praga Południe,Saska Kępa, Warszawa
tel: 22 616 35 97

restauracja

Więcej szczegółów:

Bałkańskie menu degustacyjne w Ruza Roza

Foodie R 8 listopada 2017

W jesienne, deszczowe dni chętnie wspominamy wakacje na południu Europy. W południowe, bałkańskie klimaty wprowadzi nas Ruza Roza, restauracja z Saskiej Kępy, która od niedawna zaprasza na menu degustacyjne przygotowane przez szefów kuchni Małego i Dużego Borysa. Menu w ich wykonaniu nie oznacza wysokich cen i szeregu niewielkich dań serwowanych w białych rękawiczkach do stolika. Jak przystało na Bałkany porcje będą solidne, a cena raczej umiarkowana. Na menu składają się trzy dania w cenie 59 zł za osobę, a do wyboru są dwie wersje – rybna i mięsna. Menu mięsne rozpoczyna mezo plato, czyli talerz bałkańskich past podawanych z pyrlenką, bułgarskim plackiem przypominającym pitę, kolejnym daniem jest zupa z młodego jagnięcia z warzywami, a na zakończenie srybska plejskavica, czyli kotlet wieprzowo-wołowy z boczkiem, ostrą czuszką i wędzonym serem. Na rybny zestaw składa się mezo plato, ostra zupa z ryb i owoców morza i grillowana makrela z rusztu. Zupy i danie główne można wymieniać między zestawami.

Ruza Roza to miejsce, gdzie można się wybrać z całą rodziną. Mają tu propozycje dań dla dzieci, a w weekendy animatorki zorganizują czas najmłodszym pozwalając rodzicom na spokojną rozmowę przy obiedzie. Od poniedziałku do piątku dzieci do lat 8 jedzą za darmo przy zamówieniu dania głównego przez dorosłego.

Artykuł powstał we współpracy z restauracją Ruza Roza.