Sambal

Sambal

ul.Krzywe Koło 1/3Śródmieście, Warszawa
tel: 22 635 04 31

restauracja

Więcej szczegółów:

Sambal – indonezyjska wyspa na Starym Mieście

Foodie R 3 stycznia 2018

Sambal to nowa indonezyjska restauracja w sercu Starego Miasta. Szefem kuchni jest pochodzący z Indonezji Sahnil Arif Farobiansah, który gastronomiczne doświadczenie zdobywał w restauracjach na wyspie Bali, a potem w Warszawie. Lokal działa codziennie od 9 rano i zaprasza na śniadania i kawę dostarczaną przez warszawską palarnię Praska. W menu śniadaniowym znajdziemy bananowe naleśniki z miodem, jajecznicę, omlet z szynką, jajka gotowane czy smażone. W godzinach lunchowych i późniejszych zjemy tu popularne dania kuchni indonezyjskiej takie jak nasi goreng (smażony ryż z kurczakiem, krewetkami i warzywami), gado gado (sałatka z warzyw gotowanych na parze, tofu, tempe), czy sate ayam madura (grillowane szaszłyki z kurczaka podawane z sosem orzechowym i piklami). Możemy tu także zamówić indonezyjskie zupy: soto ayam (rosół z kurczaka z makaronem sojowym, kapustą i gotowanym jajkiem), laksę bogor (pikantna zupa z mlekiem kokosowym, krewetkami, makaronem i tofu). W ramach dań głównych znajdziemy m.in. wolno gotowaną wołowinę w mleku kokosowym, grillowane żeberka czy krewetki z warzywami, czosnkiem, liśćmi limonki, indonezyjską pastą chili.

Sambal