NOBU

ul. Nowy Świat 66Śródmieście, Warszawa
tel: 22 418 57 55

restauracja

Więcej szczegółów:

NOBU – kulinarna podróż dookoła świata

Foodie F 20 marca 2018

Nowa restauracja NOBU mieści się w ponad stuletniej kamienicy przy Nowym Świecie 66. Miejsce ma trzy sale – barową, śniadaniowo – lunchową oraz restauracyjną z kameralnym VIP roomem w piwniczce na poziomie – 1. Szefem kuchni jest tu Marcin Przytuła (wcześniej znany m.in. z Restauracji Castello oraz You & Me Bar). Kuchnia NOBU opiera się o wysokiej jakości produkty, inspiracje czerpiąc z francuskiej klasyki, a menu jest albumem z różnych zakątków świata. Zjemy tu m.in. marynowaną polędwicę z jelenia z majonezem jabłkowym z miso, świeże ostrygi, carpaccio z przegrzebków z kiszoną rzodkwią, mule a’la Marinière czy steki z polskiej wołowiny z Pniew w tym Bavette, Surf”n Turf z homarem czy Chateaubriand.  W karcie znajdziemy także ośmiornicę z czarnym risotto i coulis z selera i imbiru oraz zielonym stir–fry, złotnickiego schabowego z kością z emulsją jabłkową, mizerią i ziemniakami La Ratte, a na deser moelleux au chocolat. Restauracja proponuje również śniadania w formie bufetu oraz tygodniowe lunch menu w formie sezonowych wkładek. Karta win NOBU, stworzona przy współpracy z Szymonem Milonasem z Wine rePublic, to przekrój różnorodnych etykiet z całego świata. Poza winami bar oferuje szeroki wybór mocnych alkoholi od francuskiego absyntu, przez baskijską wódkę po nowozelandzki gin.

Zdjęcia: Materiały NOBU

Tekst powstał przy współpracy z restauracją NOBU.