Foodie Week: Na Bałkany, Gryzonia i Ramyun Bar

Foodie F 21 maja 2018

NOWE MIEJSCA: Niedaleko Ząbkowskiej na Pradze Północ powstała nowa kawiarnia o wdzięcznej nazwie Gryzonia. Na tyłach placu Konstytucji, przy Koszykowej, powstała kolejna w Warszawie restauracja z kuchnią bałkańską – Na Bałkany. Pierwszy w Polsce Ramyun Bar powstał w Hali Koszyki, serwuje koreańskie dania oparte o makaron instant.

ZAMKNIĘCIA: MEAT Warsaw po roku istnienia zamknęło się w Okrąglaku Piwnym.

NOWA ODSŁONA: Popularne francuskie naleśniki Paris Minuit mają nowy mini busik, który na dłużej zaparkował przy Francuskiej 30.

WYDARZENIA: Hala Koszyki się zmienia. Bazar Koszyki ma od czwartku nową strefę Street Food. W sobotę Nocy Muzeów towarzyszył Dzień i Noc Foodtrucków organizowany przez Żarcie na Kółkach na Placu Defilad. W niedzielę na Wybrzeżu Gdyńskim odbywał się Bieg Wegański oraz towarzyszący mu Zabiegany Targ Wegański. Natomiast na Polu Mokotowskim trwał międzykulturowy piknik Kuchnia Imigrantów.

PISZE SIĘ NA BLOGACH:

Froblog.pl polecała odległy od Warszawy o 45 min osiemnastowieczny Pałac Mała Wieś i jego restaurację Stara Wozownia na krótki weekendowy wypad.

Restaurantica.pl opisywała swoje wrażenia znad Wisły, gdzie powstało nowe miejsce na dachu Grunt i Woda, gotuje tam Anna Klejmon. Doceniła też polską i sezonową kuchnię Polotu na Żoliborzu.

Na Ostrzu Języka nie uległa swoim powierzchownym estetycznym wrażeniom kiedy smak obronił się sam – w Bałkan Grill

Wariacje Restauracje odwiedzili Arigator Ramen Shop i „gdyby nie wspomnienie o rozgotowanym makaronie to wizyta byłaby bardzo udana”

Kulinarnie Niepoważni odwiedzili Shrimp House i już raczej tam nie wrócą, bo „po prostu nie porwało ich za serce”

Taste Away wybrali 15 miejsc na Żoliborzu, które warto znać.