Blue Cactus

ul. Zajączkowska 11Mokotów, Warszawa
tel: 22 851 23 23

restauracja

Więcej szczegółów:

Restauracja Blue Cactus zamknięta po 22 latach

Foodie Z 5 lipca 2018

Restauracja Blue Cactus przy parku Morskie Oko została zamknięta pod koniec czerwca po ponad dwóch dekadach nieprzerwanego działania. Podkreślamy, że w gastronomii warszawskiej na tle ogromnej liczby lokali zamykających się po kilku, kilkunastu miesiącach od otwarcia 22 lata działalności to prawdziwa wieczność i wynik godny maratończyków. Restauracja została założona przez Marca Bushalę i Johna Gabrovica, ekspatów ze Stanów Zjednoczonych, którzy stali również za sukcesami innych modnych miejscówek m.in. Ground Zero, Boathouse czy kręgielni Atomic World. W drugiej połowie lat 90. Blue Cactus oswajał warszawiaków z egzotyczną wtedy kuchnią Tex Mex a truskawkowa margarita stała się popularnym drinkiem wśród odwiedzających lokal pracowników korporacji i jego znakiem rozpoznawczym. Przez kilkanaście lat – aż do 2011 r. – szefem kuchni był tu Ryszard Majewski, który również prowadził w restauracji warsztaty kulinarne, jedne z pierwszych w stolicy.

Na profilu restauracji w mediach społecznościowych zadeklarowano kontynuację działalności Blue Cactusa w innej lokalizacji w bliżej nieokreślonej przyszłości. Z nieoficjalnych informacji wynika, że działka na której stoi budynek restauracji zostanie wykorzystana pod budownictwo mieszkaniowe.

 

 

.