Skrei. Już jest w Warszawie!

Skrei. Już jest w Warszawie!

Okrzyk „Skrei już jest!” oznaczał dla norweskich rybaków pojawienie się ławic norweskiego dorsza zimowego w okolicach archipelagu Lofotów i oficjalne rozpoczęcie sezonu połowu trwającego od stycznia do kwietnia. Skrei dorasta w zimnych wodach podbiegunowych, a kiedy osiągnie wiek dojrzały (około 5 lat), opuszcza arktyczne wody i zmierzając na swoje tarliska...
Karnawałowa promocja Ulala Chef i Warsaw Foodie

Karnawałowa promocja Ulala Chef i Warsaw Foodie

Co to jest Ulala Chef ? To platforma internetowa umożliwiająca przeniesienie jakości restauracji do własnego domu. Za jej pośrednictwem można wynająć sobie jednego z 70 szefów kuchni, który przygotuje w wybranym przez klienta terminie specjalnie dobrane menu. No tak, a co jeśli nie mamy u siebie odpowiedniej zastawy albo nie...
Przewodnik GoOut 2017 - specjalna oferta z Warsaw Foodie

Przewodnik GoOut 2017 – specjalna oferta z Warsaw Foodie

Mamy już grudzień, za oknami coraz częściej widać śnieg, więc zaczynamy myśleć o tym jakie prezenty kupić najbliższym. Jako pomysł na prezent dla fanów jedzenia poza domem proponujemy Wam przewodnik rabatownik GoOut 2017, w którym znajdziecie opisy i zdjęcia 100 warszawskich restauracji (w wersji polskiej i angielskiej). Przewodnik GoOut to nie...
Euskadi - kuchnia baskijska w Krakowie

Euskadi – kuchnia baskijska w Krakowie

W lutym w Krakowie otworzyła się Euskadi – restauracja z kuchnią baskijską. Szefem kuchni restauracji jest Damian Surowiec, który gastronomiczne doświadczenie zdobywał m.in. w Londynie, w takich hiszpańskich restauracjach jak Baraffina, Lurra, Donostia and Salt Yard. W menu znajdziemy baskijskie pintxos takie jak papryczka piquillo z musem z dorsza i sosem z sepii czy pulpety wołowe w...
Foodie Week: Pirate Candy Shop, Pałaszowanie i Krem

Foodie Week: Pirate Candy Shop, Pałaszowanie i Krem

NOWE MIEJSCA: Właściciel Monsier Leon otworzył drugie miejsc Krem przy Śniadeckich. Na Targówku powstała nowa restauracja śródziemnomorska Ręczna Robota. Dariusz Kuźniak znany z TopChefa jest szefem kuchni nowej Gastronomii Foksal 18 powstałej w miejscu po zamkniętym Socjalu. Pałaszowanie na placu Zbawiciela to nowy barek z kanapkami i zapiekankami. Pirate Candy Shop to nowy sklep z...
Noce i dnie - Pączek nie pyta! Pączek rozumie.

Noce i dnie – Pączek nie pyta! Pączek rozumie.

Tematem przewodnim tego weekendu na targu kulinarnym Noce i dnie są słodycze pod hasłem „Pączek nie pyta! Pączek rozumie„. Organizatorzy wychodzą tutaj z założenia, że słodycze zjedzone po zmroku się nie liczą 😉 Na Burakowskiej będziecie mogli zatem spróbować m.in. wietnamskich pączków bahn ran, włoskiej panna cotty, indyjskiego Gulab jamun, meksykańskich churrosów i węgierskiego tortu somloi. Ten ostatni deser...
Krem

Krem

Kawiarnia Krem została otwarta w połowie lutego przy ulicy Śniadeckich, niedaleko od opisywanego przez nas Tłusto i Syto. Możemy tu zamówić assiettes, czyli talerze: serów (np. Roquefort, Tomme de savoie, brie de Meaux), wędlin (np. pasztet domowy, kumpiak, kindziuk), raclette (ser raclette topiony na ziemniakach z sałatą, kindziukiem i ogórkami). W menu jest jeszcze kilka sałatek (np. sałatka Montana...
Ręczna Robota

Ręczna Robota

Nieczęsto zdarza nam się pisać o Targówku! Pora to zmienić. W styczniu właśnie na Targówku przy ul. Św. Wincentego otworzyła się nowa restauracja Ręczna Robota. Oferuje kuchnię śródziemnomorską przygotowywaną – jak deklarują właściciele – ze świeżych produktów sezonowych. W menu znajdziemy przystawki (m.in. crostini ze szpinakiem i kozim serem), sałaty, zupy (m.in. krem z ciecierzycy...
Warszawski Smak - Targi Kulinarne

Warszawski Smak – Targi Kulinarne

W najbliższą niedzielę, 19 lutego, w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich odbędą się targi kulinarne Warszawski Smak. Na miejscu będzie można spróbować różnych dań serwowanych przez warszawskie restauracje, napić się kawy, kupić produkty od lokalnych dostawców i wytwórców, naczynia kuchenne oraz książki kulinarne. Swój udział potwierdzili już m.in. Specjały Domowe, Miody Wileńskich, Simple Home Cooking, Folwark Anielin, Ganesh Ursynów,...
Między Ustami - zamknięte

Między Ustami – zamknięte

Między Ustami przez ponad dwa lata działało na Mokotowskiej obok Bazaru Kocha i niemal naprzeciwko niedawno otwartego Baru Mlecznego Śmietanka. Jeszcze kilka dni temu kiedy mijaliśmy wejście do knajpki, napis na tablicy informował o wprowadzonym nowym menu i raczej nie mogło to zwiastować zbliżającego się zamknięcia. Tymczasem wczoraj, w walentynkowe popołudnie, Między Ustami poinformowało poprzez swój profil w mediach społecznościowych, że...
Gastronomia Foksal 18

Gastronomia Foksal 18

Duże zmiany na Foksal. W miejscu zamkniętego Socjal pojawiła się Gastronomia Foskal 18. Nowy lokal prowadzony jest przez Dariusza Kuźniaka, znanego m.in. z programu Top Chef. Gastronomia Foskal 18 proponuje „autorskie włoskie menu z elementami kuchni świata”. W menu znajdziemy przekąski (np. grillowane krewetki owinięte szynką parmeńską), makarony (np. lasagne z pieczonymi warzywami i liśćmi...