Okrzyk „Skrei już jest!” oznaczał dla norweskich rybaków pojawienie się ławic norweskiego dorsza zimowego w okolicach archipelagu Lofotów i oficjalne rozpoczęcie sezonu połowu trwającego od stycznia do kwietnia. Skrei dorasta w zimnych wodach podbiegunowych, a kiedy osiągnie wiek dojrzały (około 5 lat), opuszcza arktyczne wody i zmierzając na swoje tarliska podąża przez tysiąc kilometrów w kierunku Lofotów na północy Norwegii. Pokonywane odległości były przyczynkiem do nadania mu nazwy Skrei co po norwesku oznacza „wędrowca”. Długie morskie podróże norweskiego dorsza przekładają się na jego jędrne, sprężyste i smaczne mięso cieszące się uznaniem kucharzy w wielu krajach.
Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza patronuje akcji, podczas której szefowie kuchni z wybranych 32 polskich restauracji zaproponują swoje autorskie dania, których gwiazdą będzie Skrei. Norweskiego dorsza będzie można tam skosztować od 10 lutego aż do końca marca. W Warszawie i okolicach w akcji bierze udział 17 restauracji – możecie zapoznać się poniżej z całą listą wraz z propozycjami podania ryby przygotowanymi przez ich szefów kuchni.
A jak smakowały dania z dorsza norweskiego Skrei blogerom restauracyjnym? Froblog, Restaurantica i Tasteaway zdążyli już odwiedzić w sumie 15 warszawskich restauracji i opisać swoje wrażenia oraz opublikować zdjęcia potraw:
– Froblog – Aruana, Merliniego 5, Ed Red, Nabo oraz La Rotisserie Hotel Le Regina
– Restaurantica – Brasserie Warszawska, Ale Wino, Kieliszki na Hożej, Bibenda oraz Rozbrat 20
– Tasteway – Kieliszki na Próżnej, N31 restaurant by Robert Sowa, Mielżyński na Burakowskiej, Mielżyński na Czerskiej, Mokotowska 69
AleWino, ul. Mokotowska 48,
Skrei, solona śliwka, ziemniak, gravy
Aruana, Hotel Narvil Conference & Spa, ul. Czesława Miłosza 14A, Serock
Skrei, dynia, sos z perliczki, shitake i miso
Bibenda, ul. Nowogrodzka 10,
Filet ze Skreia bez skóry gotowany w redukcji z wędzonych ryb z pannacottą gryczaną i blanszowanymi warzywami z masłem i cytryną oraz musem gruszkowym z tymiankiem
Brasserie Warszawska, ul. Górnośląska 24,
Skrei /risotto z kalafiora, popcorn z ryżu, młody szpinak, duszona szalotka, sepia, rodzynki
Ed Red, Hala Mirowska
Zakąska: płatki skreia z kiszonym boczniakiem, ketchupem z pieczonej papryki, bekonowymi chrupkami i solirodem
Danie główne: filet skreia na muślinowym sosie z trybulowymi warzywami i fasolkami
Kieliszki na Hożej, ul. Hoża 41
Zimowy Dorsz – Skrei z kiszoną brukwią, puree ze szpinaku i rzepy, pikantna kiełbasa z mangalicy, sos choron.
Kieliszki na Próżnej, ul. Próżna 12
Zimowy Dorsz – Skrei z kaszą gryczaną, boczkiem, topinambur, brązowa pieczarka i liść laurowy
La Rotisserie, Hotel Le Regina, Kościelna 12
Ceviche ze Skreia z chrupiącą papryką, relish z ogórków i kaparów
Grillowany filet ze Skreia, pieczona marchew, czarny ryż i maracuja
Merliniego 5, ul. Merliniego 5
Skrei wg Michała Kardymowicza: polędwica ze Skreia z gryczanym makaronem i warzywami, puree z kalafiora i selera na sosie z czerwonego wina.
Mielżyński Wines Spirits Specialties, ul. Burakowska 5/7
Skrei w orientalnym consomme z chipsami z topinambura
Mielżyński Wines Spirits Specialties, ul. Czerska 12
Skrei na ragout z fasoli i soczewicy z pomidorowym dżemem
Mokotowska 69, ul. Mokotowska 69
Filet ze Skreia z kremowym puree i maślanym sosem z pomidorków cherry.
N31 restaurant by Robert Sowa, ul. Nowogrodzka 31
Pieczony Skrei z espumą Roquefort z małżami, czarną soczewicą i sałatką z fenkuła
Nabo, ul. Zakręt 8
Polędwica ze Skreia serwowana na puree z pasternaku z pastą miso oraz sałatka z kopru włoskiego i pieczone rzodkiewki.
Oliva, ul. Ordynacka 10/12
Dorsz skrei, risotto nero, warzywa verde, sos szafranowy
Rozbrat 20, ul. Rozbrat 20
Zupa rybna ze Skreia/pomidory pelati, zioła prowansalskie, koperek i aioli/
Skrei i gotowany kalmar/wonton z brzuchów Skreia, szczypiorek, marynowana kurka i rukiew wodna/
Skrei w tym sezonie na pewno będzie w menu również wielu innych warszawskich restauracji, więc możecie wyruszyć na łowy również na nieopisane przez nas tereny. A jeśli sami chcecie zmierzyć się ze Skreiem w zaciszu domowej kuchni – kupicie go m.in. w Makro, stoiskach rybnych sieci sklepów detalicznych albo np. na Targu Rybnym czy Targu Ryb i Owoców Morza.
Poza Warszawą Skreia można skosztować m.in. w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Wrocławiu i Toruniu.
Tekst powstał w wyniku współpracy z marką Norge i Norweską Radą ds. Ryb i Owoców Morza.
Jedna odpowiedź do “Skrei. Już jest w Warszawie!”
Zabarkło mi Bistekki Bistro 😉