10 lutego na Pięknej, w sąsiedztwie winiarni Superiore, zostało otwarte Totomato – sklep, bistro i akademia kulinarna w jednym. W delikatesach można kupić produkty pochodzące głównie od lokalnych dostawców np. ryby z gospodarstwa Sygontka, Sery Grądzkie, wołowinę z Koszęcina czy warzywa z Farmy Świętokrzyskiej… W bistro możemy zjeść codzienne inny trzydaniowy zestaw tzw. tercet w wersji wege i mięsno/rybnej. Menu przygotowywane jest przez Marcina Piotrowskiego, szefa kuchni, uczestnika pierwszej edycji Top Chefa. Przykłady dań na które można tam natrafić to ryż po wietnamsku z azjatyckim szpinakiem, rosół z byka Highlander, polędwica z warchlaka na sałatce jabłkowo-ogórkowej w chrzanie czy polskie ślimaki w pomidorach. Prawie codziennie odbywają się również spotkania i wykłady nawiązujące do idei zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania.
INFORMACJE PRAKTYCZNE:
Adres: ul. Piękna 28/34, Warszawa
Godziny otwarcia: pon. – piąt. 8:00 – 22:00, sob. 9:00 – 21:00, niedz. 10.00 – 19.00, kuchnia czynna codziennie od 12.00
Telefon: 22 115 76 14
Strona internetowa: Facebook
Rodzaj kuchni: autorska
Średnie ceny: tercet 35 zł
Klimat / Atmosfera: luźna
Dzielnica: Śródmieście
MEDIA ONLINE I DRUKOWANE (1)








Jedna odpowiedź do “Totomato”
Pierwsze wrażenie po wejściu bardzo budujące, mimo że poinformowano mnie o braku możliwości zjedzenia lunchu, a pora była właśnie lunchowa. Skupiłam się więc na obejrzeniu bardzo bogatej oferty sklepowej i zrobiłam niewielkie zakupy, w tym spore pęto kiełbasy jałowcowej w folii. Kiełbasa, po przyniesieniu do domu, okazała się być mocno niświeża, a po sprawdzeniu daty przydatności do spożycia przeterminowana. Moja wina, że zaufałam nieznanemu wcześniej miejscu i nie sprawdziłam w sklepie. Miejsce do tanich nie należy. Moja strata. Ale sklepem powinien się zainteresować jak najszybciej SANEPID zanim kogoś strują.
W opisie czytam, że prowadzą tam wykłady na temat zdrowego odżywiania. To brzmi jak jakiś ponury żart.
Stanowczo odradzam wszystkim wizyty w tym miejscu.