Gęsina na Św. Marcina w Warszawie

Foodie F 10 listopada 2015

Jak co roku o tej porze rozpoczyna się najlepszy okres na gęsinę. Późną jesienią gęsie mięso jest najsmaczniejsze. Od kilku lat trwa ogólnopolska akcja Gęsina na Św. Marcina. 11 listopada lub tuż po na stoły restauracji wkracza gęsina w wielu odsłonach. Zwykle pozostaje tam aż do grudnia. Poniżej znajdziecie wybrane restauracje podające gęsinę w Warszawie. Uwaga, nie wszystkie są czynne 11.listopada, sprawdźcie naszą na bieżąco aktualizowaną listę.

Opasly Tom Rillettes z gesi

Opasly Tom: Rillettes z gęsi

AleGloria, Pl. Trzech Krzyży 3

AleWino, Mokotowska 48 w menu m.in. rillettes z gęsi musztarda wiśniowa i krakers z semoliny; consomme z gęsi; udko z gęsi confit, marchew, sos pigwowy

Astoria, ul. Grzybowska 45

Ba Adriatico, al. Jana Pawła II 50/52 lok.133

Bistro la Cocotte, Mokotowska 12

Delicja Polska, Krakowskie Przedmieście 64

Delikatesy Esencja, Marszałkowska 8 w menu m.in. rosół z gęsiny z kładzionymi kluseczkami, pieczone gęsie udo na porach duszonych w brandy z puree i surówką z marchewki

Galeon, Huculska 1

Halka po polsku, Puławska 43

Honoratka, ul. Miodowa 14

Il Caminetto, Zwycięzców 46

iGrek, ul. Zwycięzców 28 w menu m.in. pierś z gęsi pieczona w miodzie akacjowym, pieczone udko z gęsi confi z puree z dyni, pieczona pierś z gęsi na puree z białych warzyw

Kafe Zielony Niedźwiedź, ul. Smolna 4 w menu m.in. bulion z gęsi z warzywami i żółtkiem z dodatkiem węgierskiej trufli; gęsie pipki z galuszkami; pierś z gęsi z Ostrzeszowa z ciemnymi kopytkami, czerwoną kapustą i rokitnikiem

Kaviarnioteka Wining&Dining, ul.Kacza 9

Kieliszki na Próżnej, ul. Próżna 12 w menu m.in. plastry solonej piersi gęsiej z plackiem ziemniaczanym, udko gęsi z duszoną czerwoną kapustą i szpeclami

Krasnodwór, Antoniego Kocjana 70

Mała Polana Smaków, ul. Belwederska 13 w menu m.in. kiełbasa z gęsi, suszona śliwka, jarzębina, burak pieczony; gęś na miękko, dereń, warzywa strąkowe, dynia

N31 restaurant&bar, Nowogrodzka 31

Opasły Tom, ul. Foksal 17 w menu m.in. krem z brukwi i pasternaku na wędzonej gęsi; sałata z boczniaków, żołądków gęsi i pigwy; udko gęsi z pure dyniowym i sosem z suski sechlońskiej

Portucale, Merliniego 2a

Papalina, Al. Komisji Edukacji Narodowej 53 Lok. U7 I U8

Punta Prima, Obrzeżna 1b

Smaki Warszawy, ul. Żurawia 47/49

Szlachecka, Al. KEN 95 lok. 24a

Torwar, Łazienkowska 6A

Trattoria Boccone, ul. Kasprzaka 7

Venti-tre / Regent Warsaw Hotel, ul. Belwederska 23

Waniliowa, Al. Reymonta 15

Winkolekcja, Olkuska 7

Z Gara i Pieca, ul. Szpitalna 4

Z57, Zwycięzców 57

Zest by Kibart, Grójecka 70 w menu m.in. pasztet z gęsi z musem moreli i gorącymi śliwkami w czerwonym winie; udo z gęsi confit na risotto jabłkowo-waniliowym, wiśnie z trawą żubrową.