Sypka Mąka i Masło

ul.Rydygiera 13Żoliborz, Warszawa
tel: 22 126 28 06

restauracja

Więcej szczegółów:

Sypka Mąka i Masło – włoska kuchnia po polsku na Żoliborzu

Foodie R 24 września 2018

Sypka Mąka i Masło, otworzyła się w ostatnią sobotę na Żoliborzu przy Rydygiera. To nowa restauracja  Jurka Sobieniaka – szefa kuchni i restauratora, właściciela restauracji Sypka Mąka na Ursynowie i sieci Niezłe Bydło. Lokal przy Rydygiera proponuje włoską kuchnię po polsku. W menu znajdziemy dania z mąką i masłem, takie jak zupy (lane kluski w bulionie, zacierkowa z przypalaną cebulą), makarony (m.in.  kokardki z krakowską w śmietanie z cebulą i czarnym pieprzem, wstążki z pręgą wołową w pomidorach, czy wstążki z ośmiornicą), sandwiche (z burgerem wołowym i mostkiem wołowym), czy pizze. Zjemy tu także mięsne i rybne dania główne takie jak tagliata, polędwica z dorsza zapiekana w szynce crudo, siekany kotlet wołowy z sosem chilli czy jajo sadzone na sznyclu z łososia.