Po wielu miesiącach spędzonych w domu, teraz jeszcze bardziej niż kiedykolwiek tęsknimy za kulinarnymi podróżami do egzotycznych krajów np. do Tajlandii, ale aby delektować się tajskim jedzeniem, nie trzeba nawet wsiadać do samolotu. Wystarczy odwiedzić jedną z tajskich restauracji, których w Polsce nie brakuje. Tylko którą wybrać, żeby spróbować prawdziwej kuchni z tego regionu?
Obecnie na świecie jest około 15.000 tajskich restauracji, niestety wiele z nich jest takimi tylko z nazwy, nawet nie mają tajskiego menu w lokalu. Jak rozpoznać, że w danej restauracji można skosztować prawdziwej tajskiej kuchni? Wystarczy poszukać miejsc sygnowanych logo „Thai Select„. To międzynarodowy certyfikat jakości przyznawany z inicjatywy Rządu Królestwa Tajlandii, świadczący o utrzymywaniu wysokich standardów i oryginalności serwowanych dań. Przyznający certyfikat zwracają uwagę na jakość jedzenia, smak, a także przeszkolenie szefów kuchni w przygotowywaniu sztandarowych tajskich potraw. Dodatkowe punkty przyznawane są za gościnność i atmosferę restauracji. Do tej pory to wyróżnienie otrzymało 1483 restauracji za granicą i 67 restauracji w Tajlandii. W Polsce aż 9 miejsc może się pochwalić znakiem Thai Select, w tym 4 restauracje warszawskie: Basil & Lime, San Thai, Thai Thai, Thaisty, a także restauracje w Łodzi (Hot Spoon), Gdańsku (Lao Thai), Krakowie (Taj) i we Wrocławiu (Woo Thai, Whoo Thai Street Food Hubska).
4 MIEJSCA Z KUCHNIĄ TAJSKĄ W WARSZAWIE ZE ZNAKIEM THAI SELECT
Basil & Lime, ul. Oboźna 9 – to restauracja, która 6 lat funkcjonowała na Mokotowie, a ostatnio ponownie otworzyła się w Śródmieściu. Szefem kuchni i właścicielem lokalu jest rodowity Taj – Thanawat Na Nagara zwany też Szef Big. W karcie lokalu znajdziemy m.in. sałatkę z grillowaną kaczką, panang curry z kaczką, pad thaia czy massaman curry z wołowiną.
San Thai, ul. Próżna 10 – to rodzinna restauracja prowadzona przez wielbicieli azjatyckich smaków, w której gotują tajscy kucharze. Zjemy tu m.in. popularne zupy tom kha i tom yum, sataye z kurczaka z sosem orzechowym, zielone curry z bakłażanem, cukinią i mlekiem kokosowym czy sałatkę z krewetkami i mango.
Thai Thai, plac Teatralny 3, menu zlokalizowanej na placu Teatralnym restauracji stworzył szef kuchni z doświadczeniem w ekskluzywnych hotelach takich jak Mandarin Oriental Bangkok czy Sheraton Warszawa. W restauracji zjemy dania przygotowywane przez kucharzy z Tajlandii takie jak sałatka som tam ze świeżej papai, kalmary z sosem chilli, wołowina w massaman curry, ryby gotowane na parze, smażone w woku, czy w czerwonym curry.
Thaisty, plac Bankowy 4, restauracja działająca od 6 lat, w przestronnym lokalu przy placu Bankowym. Lokal specjalizuje się z kuchni tajskiej, a szefową kuchni jest tam pochodząca z Bangkoku Chanunkan Duangkumma. Zjemy tu m.in. zupę z kaczki, sałatkę som tam z kalarepą, kalmary z woka z pastą sweet chill czy czerwone curry z bambusem, cukinią i rostbefem.
Więcej informacji na temat programu „Thai Select” znajdziecie na stronach internetowych:
www.thaiselect.com lub www.facebook.com/thaiselectpolska.
Pełna lista restauracji objętych programem THAI SELECT w Polsce + mapa miejsc
BASIL & LIME, Warszawa www.basil-lime.pl
SAN THAI Warszawa www.restauracjasanthai.pl
THAI THAI, Warszawa www.thaithai.pl
THAISTY, Warszawa www.thaisty.pl
HOT SPOON, Łódź www.hotspoon.pl
LAO THAI, Gdańsk www.laothai.pl
TAJ, Kraków www.taj.menu
WOO THAI Restaurant, Wrocław www.woothai.pl
WOO THAI Street Food Hubska, Wrocław www.woothai.pl
Z okazji 50-lecia stosunków dyplomatycznych między Tajlandią, a Polską w 2022 roku Ambasada Królestwa Tajlandii wraz z Thai Trade Center uruchomiła program Experience Thailand, w ramach którego będzie promowana m.in. kuchnia tajska i tajskie produkty żywnościowe.
MAPA RESTAURACJI ZE ZNAKIEM THAI SELECT
Partnerem artykułu jest Biuro Radcy Handlowego, Ambasady Tajlandii, źródło zdjęć: materiały prasowe BRH Ambasady Tajlandii