Gan Bei, nowa restauracja azjatycka otworzyła się w sierpniu w Galerii Mokotów. Marka Gan Bei istnieje już od 21 lat i obejmuje obecnie 20 restauracji w 4 krajach (Litwie, Łotwie, Białorusi i Polsce). Restauracja w Galerii Mokotów to pierwsza restauracja pod tym szyldem w Polsce, właściciele planują otwarcie kolejnych lokali w Warszawie i nie tylko. Lokal wyróżnia się eleganckim, przestronnym wnętrzem z motywami orientalnymi inspirowanymi Azją.
Restauracja Gan Bei specjalizuje się w kuchni indochińskiej. Na jej kartę składa się ponad 200 potraw kuchni azjatyckiej – z przewagą kuchni indyjskiej i chińskiej, ale zjemy tu również dania z takich krajów jak Japonia, Wietnam, Tajlandia czy Nepal. W restauracji gotują kucharze pochodzący z Indii i Nepalu. Przed rozpoczęciem pracy każdy z nich przechodzi specjalne szkolenie w renomowanej szkole kulinarnej w New Delhi.
W restauracji Gan Bei skosztujemy różnorodnych dań mięsnych – z kurczaka (np. kurczak ze szpinakiem w sosie masala czy chrupiący kurczak z sezamem), wieprzowiny (np. wieprzowina w sosie z czarnej fasoli i miodu czy z pędami bambusa i grzybami shitake), wołowiny (np. wołowina w sosie shambala, czy w słodkim tajskim sosie chilli) czy z kaczki (np. kaczka w sosie śliwkowym czy kaczka po pekińsku). Coś dla siebie znajdą tu także wielbiciele ryb i owoców morza (np. krewetki w sosie shambala, przegrzebki z krewetkami tygrysimi w sosie hoisin czy filet z okonia morskiego w sosie czosnkowym). Zamówimy tu także dania wegańskie i wegetariańskie np. bakłażana w syczuańskim sosie karmelowym, ostre chrupiące warzywa po hunańsku czy domowy ser w sosie masala.
W karcie znajdziemy także zupy z różnych stron Azji (np. laksę, miso, tom khai, zupę z kaczką i grzybami shitake czy ramen), sałatki (np. z krewetkami, katsuo, z fileta z kurczaka z ananasem) czy sushi w różnych odsłonach np. nigiri sushi, maki sushi, sashimi, tataki.
Partnerem artykułu jest Galeria Mokotów., źródło zdjęć: restauracja Gan Bei