Komitet certyfikacyjny z Hiszpanii przyznał niedawno Certyfikat Restaurants from Spain kolejnym 3 restauracjom i barom specjalizującym się w kuchni hiszpańskiej: WineTu z Warszawy, Morriña i PasoDobre z Poznania.
Certyfikat Restaurants from Spain to międzynarodowy znak jakości, wyróżniający restauracje zlokalizowane poza Hiszpanią, które oferują swoim gościom autentycznie hiszpańskie produkty oraz prawdziwą hiszpańską kuchnię wysokiej jakości. Restauracje, które otrzymują to wyróżnienie muszą spełnić wyznaczone kryteria:
- Szef kuchni posiada kwalifikacje do przygotowywania hiszpańskich potraw i stosuje hiszpańskie przepisy
- W kuchni używa się oryginalnych produktów z Hiszpanii, w tym hiszpańskiej oliwy z oliwek virgen extra, serów czy szynki i wędlin
- Personel doskonale zna kartę i koncepcję restauracji
- Hiszpańskie potrawy i wina stanowią większość oferty restauracji
Pełna lista zlokalizowanych w Polsce restauracji i barów z certyfikatem zawiera obecnie 11 lokali, w tym 5 z Warszawy: Sobremesa Koszyki, Sobremesa Browary, Tres Toros, Sol y Sombra i WineTu, 2 z Krakowa: Euskadi i Alejos Tapas & Grill, 1 z Gdyni: Tapas Barcelona, 1 z Kołobrzegu: Fuego, 2 z Poznania: Morriña i PasoDobre
Certyfikat Restaurants from Spain przyznawany jest przez komitet certyfikacyjny w Hiszpanii złożony z hiszpańskich instytucji i stowarzyszeń, takich jak Królewska Akademia Gastronomiczna, hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa, Ministerstwo Gospodarki, Rada Apelacyjna Wina Sherry, Hiszpańska Federacja Wina, Przewodnik kulinarny REPSOL, Interporc i Rada Turystyki Kastylii-La Manchy.
Źródło zdjęcia: materiały prasowe