Rozpoczyna się Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie. To już dziewiąta edycja tego wydarzenia, które ma na celu promocję włoskiego dziedzictwa kulinarnego. W tym roku Tydzień Kuchni Włoskiej odbędzie się w dniach 16-22 listopada i będzie poświęcony diecie śródziemnomorskiej, a także tradycyjnym włoskim przepisom, produktom i ich pozytywnemu wpływowi na nasze zdrowie.
W ramach wydarzenia włoskie instytucje w Polsce oraz lokalne restauracje przygotowały różnorodne atrakcje, takie jak degustacje, wykłady, warsztaty kulinarne oraz spotkania z ekspertami kuchni włoskiej.
Od 16 do 22 listopada w 20 restauracjach w całej Polsce, w tym w 9 Warszawie będzie dostępne specjalne menu degustacyjne. Wśród dań, które przygotowały restauracje znajdą się m.in.: makaron nadziewany kaczką, masło szałwiowe, Parmiggiano reggiano; makaron nadziewany ośmiornicą i ziemniakami, krem ziemniaczany, Grana Padano; ravioli nadziewane bakłażanem. Szczegółowe menu można znaleźć na stronach restauracji.
Spróbować dań przygotowanych na tą okazję możecie już od soboty w 9 warszawskich restauracjach:
Bottega del Gusto Ristorante, ul. Jana Kazimierza 23
Casa Italia ul. Jasna 26
Da Luciano Ristorante & Pizzeria, ul. Herbu Oksza 24
Grano Duro, ul. Topiel 12
Le Braci, ul. Górnośląska 24
Pizzeria & Spaghetteria Gli Italiani, ul. T. Rejtana 17
Passaparola, ul. Sierakowskiego 4A lok. U9 (wejście od ul. Wrzesińska)
Ristorante San Lorenzo, Al. Jana Pawła II 36
Trattoria Flaminia, ul. Zygmunta Krasińskiego 41
W Warszawie będzie można też wziąć udział w spotkaniach poświęconych kuchni włoskiej:
- 18 listopada godz.11:00, ul. Okopowa 59, Wykład „Czy włoska kuchnia istnieje? Historia, tradycje i mity” poprowadzą Profesor Tessa Capponi-Borawska oraz Emiliano Castagna
- 20 listopada o godz.18:00, ul. Marszałkowska 72/2 – Spotkanie z Lucą Cesari i Tessą Capponi-Borawską o historii kuchni włoskiej, tradycyjnych potrawach oraz kulturze winiarsko-gastronomicznej
Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie jest inicjatywą Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Współpracy Międzynarodowej Włoch.
Więcej informacji o wydarzeniach w ramach Włoskiego Tygodnia Kuchni można znaleźć na stronie wydarzenia.
Partnerem artykułu jest Ambasada Włoch w Polsce. Źródło zdjęć: Materiały prasowe wśród których znalazły się zdjęcia autorstwa: Fabrice Gallina, Alessandro Michelazzi, Davide Monti