Otto Pompieri Cantinetta, nowa włoska restauracja otworzyła się niedawno przy placu Bankowym w budynku odnowionego kilka lat temu Hotelu Saski. Właścicielem restauracji, której nazwa po polsku oznacza „Ośmiu Strażaków” jest Artur Jarczyński, restaurator, właściciel takich lokali jak Szwejk, Jeff’s, Der Elefant, Shipudei Berek, San Antonio, Kompania Piwna czy Bazyliszek. Większość produktów wykorzystywanych w restauracji sprowadzanych jest z Włoch, mąka caputo pochodzi z Neapolu, a serwowana tu mozzarella i buratta mają certyfikat DOP. W menu nowej restauracji znajdziemy włoskie antipasti takie jak bruschetta z różnymi dodatkami, karczochy judea, vitello tonnato czy crudo z tuńczyka. Zjemy tu także panini (m.in. z mortadelą czy prosciutto), sałaty, pizze czerwone (np. pepperoni chili) i białe (np. z mortadelą i oliwą truflową), pasty (np. cannelloni z policzkami wołowymi), a także włoskie desery.
36832
restauracja
Więcej szczegółów: