W czwartek, 4 października rusza kolejna, dziewiąta już edycja Festiwalu Ośmiornic w Tavernie Patris. Nie zważając na pogodę za oknem, będziemy mogli powspominać wakacje w słonecznej Grecji kosztując różnorodnych dań z ośmiornicą i popijając greckim winem. Przez cały miesiąc restauracja zaprasza na festiwalowe menu z ośmioramiennymi owocami morza w roli głównej, którym towarzyszą różnorodne dodatki. W specjalnej karcie znalazło się aż 8 dań takich jak ośmiorniczki z okrą w czerwonym pesto (32 zł), małe ośmiorniczki z awokado, pomidorem i kolendrą w sosie cytrusowym (32 zł), terrina z ośmiornicy (39 zł), plasterki ośmiornicy zapieczone z bobem, chorizo, dynią i pomidorkami cherry (39 zł). Podczas Festiwalu zjemy tu też makaron kofto z ośmiornicą i sosem porowo-śmietanowym, a także risotto z ośmiornicą z boczkiem i groszkiem cukrowym (69 zł). Jeśli macie ochotę na grillowaną ośmiornicę to możecie skusić się na wersję z pieczoną dynią i szalotkami lub ośmiornicę podpalaną metaxą w słodkim sosie z bakaliami i świeżą figą (79 zł).
Partnerem artykułu jest Taverna Patris. Źródło zdjęć: materiały prasowe restauracji.