Pera to nowa restauracja otwarta w Alei Krakowskiej przez właścicieli tureckiej restauracji Maho działającej od lat we Włochach. Zjemy tu dania kuchni śródziemnomorskiej, a także azjatyckiej stworzone przez szefa kuchni Nestora Grojewskiego. Szef specjalizuje się w kuchni włoskiej, przez lata prowadził swoją restaurację w Rzymie, gdzie często gościły ekipy filmowe z całego świata. Gotował m.in. dla Leonarda DiCaprio, Cameron Diaz, Liama Neesona. Był także osobistym kucharzem Martina Scorsese. Menu restauracji dzieli się na dwie części – śródziemnomorską i azjatycką. Znajdziemy tu duży wybór dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej takich jak ręcznie wyrabiane makarony, pizza z włoskiego pieca opalanego drewnem, mezze, krewetki czy hummus. Zjemy tu także steki z sezonowanej wołowiny, mięsa z grilla i pieca Josper, a także ryby i owoce morza. W azjatyckiej części karty znalazły się takie dania jak sataye, spring rollsy, tajska zupa tom kha kai, pad thai, kaczka z sosem mango czy krewetki w czerwonym curry.
źródło zdjęcia: Facebook Pera