Gęsina jest motywem przewodnim nowego sezonowego menu, które pojawiło się niedawno w restauracji White One przy ulicy Koszykowej 47. Szef kuchni Paweł Chomentowski stworzył autorskie menu degustacyjne z gęsią owsianą w 7 odsłonach. Szczegóły sezonowej karty, podobnie jak standardowego menu degustacyjnego, aby zaskoczyć gości, są owiane tajemnicą. Restauracja zdradza tylko, że w będzie można zjeść takie takie dania jak rosół z pieczonej gęsi, konfitowane udo z gęsi z salsefią, foie gras z karmelizowaną chałką oraz pierś z paloną żurawiną. Dania z gęsią będą dostępne także a la carte. Gęś pojawi się także m.in w towarzystwie pigwy, rokitnika, derenia, czeremchy, buraków, brukwi czy jabłka z gruszką. Będzie także możliwość zamówienia całej gęsi. Do dań z gęsiny restauracja proponuje młode wino z polskich winnic (Winnica Kresy, Turnau, Wieliczka).
Partnerem artykułu jest restauracja White One. Źródło zdjęć: materiały restauracji