Listopad to miesiąc gęsiny w restauracjach, a gęś to przysmak zarówno kuchni polskiej jak i greckiej. Dwie greckie restauracje – Taverna Patris i iGrek już kolejny rok łączą polską tradycję jedzenia gęsiny na Św. Marcina z kuchnią śródziemnomorską proponując specjalne gęsinowe menu. W obu restauracjach do końca listopada zjemy gęsinę w różnych odsłonach. W Tavernie Patris zamówimy m.in. zupę z gęsich podrobów (15 zł), pierś z gęsi w sosie pomidorowo-cynamonowym z szalotkami (59 zł), czy konfitowaną pierś gęsi z modrą kapustą, orzechami i plackiem ziemniaczano-cukiniowym (59 zł). IGrek w tym czasie proponuje takie dania jak warzywa pieczone z gęsiną, sosem pomidorowym, cukinią i serem kefalotiri (32 zł), zupę z warzywami, oliwkami greckimi i szarpaną gęsiną (18 zł), konfitowane udo gęsi z sosem porzeczkowym i świeżą figą, rukolą i frytkami z batata (59 zł).
KIEDY: 5 – 30 listopada 2018
GDZIE:
iGrek, ul. Zwycięzców 28, Warszawa;
Taverna Patris, ul. Wał Miedzeszyński 407
STRONA INTERNETOWA: iGrek Facebook, Taverna Patris Facebook
Partnerem artykułu są restauracje iGrek i Taverna Patris.
Źródło zdjęć: materiały prasowe