Tradycje Kulinarne Finlandii

Tradycje Kulinarne Finlandii – nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek

Foodie R 23 listopada 2018

Tradycje Kulinarne Finlandii to nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, autorki książek poświęconych kulturze kulinarnej Japonii i Korei, a także bloga kulinarnego Kuchniokracja.  W książce znajdziemy m.in. historię mało znanej w Polsce kuchni fińskiej, a także 24 przepisy na proste dania, które można przygotować w polskich warunkach. W prezentowanych tam potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Przeczytamy także o takich ważnych dla Finów produktach jak chleb żytni, nabiał, mięso reniferów czy płody runa leśnego, które  odgrywają istotną rolę w ich diecie. Książkę można kupić m.in. w internetowym sklepie wydawnictwa Hanami, a w najbliższy weekend (24–25.11.2018)  podczas Warszawskich Targów Książki Artystycznej w Babka do Wynajęcia będzie można nie tylko kupić książkę, ale także zdobyć autograf autorki ( w sobotę od 11:00 do 14:00).

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalista, kulturoznawca, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” i „Polish Culinary Paths”. Zdobywczyni wielu światowych nagród kulinarnych (Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award) i polskiej Nagrody Magellana.

Tradycje Kulinarne Finlandii

Zdjęcie: materiały prasowe