Niedawno ukazała się nowa publikacja cyfrowa poświęcona kuchni polskiej – Polski Stół autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Bohaterem książki jest stół, który jest nie tylko meblem, ale centrum kulinarnego wszechświata, miejscem spotkań ludzi. Znajdziemy w niej historię polskiej kuchni, informację o polskich produktach takich jak chleb, kasze, mięso, ryby, sery, miódł czy jabłka. Nie zabrakło także przepisów na tradycyjne polskie dania takie jak leniwe pierogi, śledź po kaszubsku, rolada śląska czy baba ziemniaczana. Publikacja jest dostępna bezpłatnie w języku angielskim i hiszpańskim. Partnerami publikacji są Stowarzyszenie Polska Wódka, Muzeum Polskiej Wódki, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu oraz wydawnictwo Hanami.
Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną.
Publikacje można pobrać bezpłatnie tutaj:
The Polish Table (jęz. angielski) – https://bunkatura.pl/the-polish-table
Mesa polaca (jęz. hiszpański) – https://bunkatura.pl/mesa-polaca