Na Bałkany

ul. Koszykowa 47Śródmieście, Warszawa
tel: 22 118 38 38

restauracja

Więcej szczegółów:

Na Bałkany z nowościami do dzielenia się i wege

Foodie R 25 stycznia 2019

Restauracja Na Bałkany wprowadziła właśnie nowe menu z daniami inspirowanymi kuchnią bałkańską, ale w nowoczesnym wydaniu. Szef kuchni Adrian Szulczyk opracował nowe propozycje wspólnie z właścicielami restauracji, a zmiany są odpowiedzią na trendy kulinarne i zapytania gości. W nowym menu postawiono na dania do dzielenia się z przyjaciółmi takie jak panierowane talarki z cukinii, kajmak (słony ser) na trzy sposoby czy Bałkańska Uczta – pełna mięs i bałkańskich dodatków. Oprócz tradycyjnych bałkańskich przysmaków takich jak pljeskavica i cievapcici  Na Bałkany  od niedawna zapraszają  na mniej znane dania takie jak flaczki cielęce w bałkańskim stylu, kurczak w figach, czarny makaron z jagnięciną i grzybami czy stek wołowy z purée z topinamburu. Nowe propozycje dla siebie znajdą tu także weganie i wegetarianie oraz osoby poszukujące produktów bezglutenowych. Bałkańskie trio, Portobello Burger czy Portobello Adriatico (z pieczarką portobello, hummusem i karmelizowaną marchewką) to nowe dania, które uzupełniły bogatą ofertę restauracji odpowiadającą na rosnące zainteresowanie kuchnią roślinną.

Restauracja Na Bałkany działa od maja zeszłego roku przy Koszykowej. To kuchnia bałkańska w nowoczesnej odsłonie z daniami inspirowanymi smakami Chorwacji, Serbii, Albanii, Grecji czy Rumunii. Właścicielami restauracji są Rafał Grabowski, który od lat prowadzi na Ursynowie Mały Belgrad i Bałkański Kocioł, oraz Viola Stanisławska, która swoje gastronomiczne doświadczenie zdobywała w Australii i Japonii.

Na balkany Makaron

Partnerem artykułu jest restauracja Na Bałkany. Źródło zdjęć: materiały restauracji.