Amuni Warsaw

Amuni

ul. Górnośląska 24Śródmieście, Warszawa
tel: 519 836 996

pizzeria, restauracja

Więcej szczegółów:

Amuni – slow food pizza przy Górnośląskiej

Foodie R 6 marca 2019
Amuni to nowa włoska restauracja otwarta kilka dni temu przy ulicy Górnośląskiej, obok restauracji Brasserie Warszawska. Warszawskie Amuni to trzeci lokal pod tą samą marką, pozostałe działają w Brugii (Belgia) i w Pradze. Szefem kuchni nowego miejsca jest Andrea Scarantino, właściciel i szef kuchni restauracji Mamma Marietta. Amuni specjalizuje się w rzemieślniczej pizzy tworzonej ze składników z etykietą „slow food”. Do przygotowania ciasta kucharze używają organicznej mąki z pełnego ziarna sprowadzanej z Włoch. Bazą każdej pizzy jest ciasto na zakwasie, które rośnie z pomocą naturalnych drożdży co najmniej 24 godziny. W menu znajdziemy cztery rodzaje pizzy – rosso (z sosem pomidorowym), bianche (pizza biała), pizze faszerowane i gourmet ( grubsze ze specjalnie wybranymi składnikami takimi jak ser asiago, nduja, ser ragusano czy carpaccio z tuńczyka). Zjemy tu także domowe makarony np. tagliatelle ragù z kaczki, ravioli w sosie gorgonzola z orzechami włoskimi czy tagliatelle ragù z wołowiną “fassona piemontese”. W karcie są także przystawki (np. burrata z ndują, miodem i orzechami włoskimi), zupy, a także kilka dań głównych np. grillowana ośmiornica z pure ziemniaczanym, szparagami i papryką, policzek wołowy z fassona piemontese gotowany sous vide czy pan brioche (babka drożdżowa) z tatarem z tuńczyka, burratą, suszonymi pomidorami i bazyliowym pesto.
Amuni Warsaw