U Rysia, restauracja specjalizująca się w rybach i owocach morza zlokalizowana na rogu Rysiej i Marszałkowskiej w każdą sobotę zaprasza na Festiwal ryb wędzonych i smażonych. Podczas festiwalu wszystkie ryby wędzone i smażone można kupić z 30% rabatem.
Miłośnicy ryb smażonych mogą skusić się na ryby świeże, dostarczane regularnie z Mazur, ale także na ryby morskie. W karcie znajdziemy m.in. suma, pstrąga, okonia, sielawę, sandacza, halibuta, lina czy kergulenę. Każdą rybę zamówimy z wybranymi dodatkami takimi jak puree ziemniaczane, ryż, kasza bulgur, frytki, surówki czy sos.
U Rysia to także duży wybór ryb wędzonych, które możemy zjeść na miejscu lub poprosić o zapakowanie na wynos. Ryby wędzone są we własnej wędzarni dymem z jesionu, buku, olchy lub wiśni. W ofercie restauracji są takie ryby jak sum, sieja, jesiotr, pstrąg, miętus, halibut. Specjalnością lokalu jest wędzona troć, a w okresie letnim królowa Mazur – sielawa.
Oprócz ryb smażonych i wędzonych w karcie restauracji znajdziemy ryby gotowane na parze, pieczone bez tłuszczu, owoce morza, kupimy tu także ryby marynowane w słoikach w zalewie octowo-winnej albo w galarecie. Do Rysia możemy także wpaść na śniadanie, oferta śniadaniowa skierowana do miłośników ryb obowiązuje codziennie od godziny 8:00 do 12:00. Na śniadanie zamówimy m.in. jajecznicę z wędzoną trocią czy kanapkę z marynowaną sieją lub szyjkami rakowymi.
Partnerem artykułu jest restauracja U Rysia. Źródło zdjęć: materiały restauracji