Bary w Koneserze

10 barów i setki drinków do wyboru – Karnawał w Koneserze

Marta Glinka 19 lutego 2020

Okres Karnawału, który w tym roku kończy się dopiero 25 lutego, to idealny czas żeby wybrać się na wieczorny wypad po barach, spotkać się ze znajomymi i spróbować co mają do zaoferowania warszawskie lokale. Praskie Centrum Koneser kojarzy się z restauracjami czy z zakupami, ale czy wiedzieliście, że znajduje się tam aż 10 barów i lokali, w których serwowane są drinki?

Gdzie można się wybrać i czego warto spróbować podczas Karnawału w Koneserze?

Syreni Śpiew

Kultowy klub z Powiśla, który po dłuższej przerwie otworzył się na nowo w zeszłym roku. W przestronnym cztero-poziomowym lokalu z czteroma barami i trzema scenami możemy spotkać się w gronie przyjaciół, posłuchać koncertu, obejrzeć występy na scenie (np. Burlesque show) czy usiąść przy barze i kosztować drinków przygotowywanych przez tutejszych barmanów. W karcie koktajli znajdziemy m.in. takie propozycje jak Spritz, Gin & Tonic, Negroni, Penicylinę z whisky, miodem, cytryną torfem i białkiem czy Warszawski Drink na bazie wódki, limonki z miętą i białkiem.

Bar ¾ w Muzeum Polskiej Wódki

Bar ¾ to koktajl bar zlokalizowany na trzecim piętrze Muzeum Polskiej Wódki. Karnawał spędzimy tu w klimatach międzywojennych. Spróbujemy tu koktajli na polskiej wódce, a także wódczanych infuzji. W karcie znajdziemy m.in. Bą Bą z wódki infuzjowanej węglem drzewnym, wódką wiśniowa i amaretto, Praskie Limo z wódką infuzjowaną grejpfrutem, pieprzem i cynamonem z marmoladą śliwkową czy Gryczane Negroni.

Wuwu

WuWu to bistro i bar z polską kuchnią nawiązującą do smaków dzieciństwa i koktajlami na bazie polskiej wódki. Za barem do wyboru jest blisko 100 rodzajów wódki (polskie i zagraniczne marki). Lokal zaprasza na koktajle inspirowane polskimi przebojami muzycznymi takimi jak Marchewkowe Pole (wódka, rokitnik, marchewka), Już nie ma dzikich plaż (wódka, wermut, bursztyn) czy Kawiarenki (wódka, suska sechlońska, miód i kawa).

ORZO

ORZO to restauracja i bar, która w kuchni stosuje zasady zero waste. Lokal zaprasza na klasyczne koktajle takie jak Cosmopolitan, Mojito, Whisky Sour, Negroni, Old fashioned, a także autorskie drinki na bazie popularnych alkoholi (Spicy Mango, Winter Honey czy Greentini).

Na drinka w Koneserze możemy również zajrzeć do Fermentu Praskiego (na koktajle w praskich klimatach), Koneser Grill (na klasyczne koktajle), Zoni (na koktajle z nazwami nawiązującymi do praskich ulic), baru w Hotelu Moxy (czynnego 24/7), Bombaj Masala (na klasyki i drinki z egzotycznymi nutami) czy do Papa Diego (na Margaritę).

Partnerem artykułu jest Centrum Praskie Koneser. Źródło zdjęć Centrum Praskie Koneser.