5 miejsc na kawę speciality – część 1

Marta Michalska 14 września 2020

Kawa speciality to kawa charakteryzująca się najwyższą jakością czyli taka, która uzyskała 80 i więcej punktów w stupunktowej skali. Kawy oceniane są przez specjalnie wykwalifikowanych degustatorów kawy – czyli Q graderów. Istotą speciality jest kontrola jakości wszystkich etapów produkcji kawy od kawowca aż po filiżankę kawy, w tym m.in. świeżość ziaren, sposób zmielenia, jakość wody czy temperaturę. Kawy typu speciality można parzyć metodami alternatywnymi, używając do tego urządzeń takich jak drip, aeropress, chemex czy kalita. Parzenie metodami alternatywnymi pozwala uzyskać napar o nutach owocowych, orzechowych czy kwiatowych. Aby w pełni móc cieszyć się jakością danej kawy nie zaleca się używania dodatków takich jak mleko i cukier. Warszawiacy pokochali kawowe alternatywy, co świadczy liczba kawiarni serwujących kawę z dripa czy aeropressu. Poniżej znajdziecie subiektywny przewodnik po kawiarniach speciality – tym razem podzielony na dwie części.

Forum (ul. Elektoralna 11) – Popularna warszawska kawiarnia, która przez ponad 4 lata działała przy Klubie Komediowym na Placu Zbawiciela, a od 2  lat mieści się przy ulicy Elektoralnej. Za Forum odpowiadają llona Przewoźniczek i Sławek Saran – wielokrotni laureaci oraz organizatorzy zawodów baristów (Sławek Saran w tym roku został Mistrzem Polski Brewers 2020). W Forum wypijemy kawy głównie z aeropressu oraz espresso. W ofercie znajdziemy także espresso tonic, flat white czy cold brew. Od 7:30 do 17:00 serwowane są śniadania w formie tostów na pieczywie z piekarni Cała w mące – na przykład z ricottą, serem korycińskim czy bakłażanem.

STOR (Tamka 33) – Ulokowany na Powiślu STOR działa od 2014 roku. Za kawiarnię odpowiadają Krzysztof Rzyman (dziennikarz, autor przewodnika po kawiarniach Coffee Spots Polska) oraz Michał Janica (fotograf). Na miejscu napijemy się kawy z dripa, aeropressu i chemexu, a także espresso tonic, cold brew, flat white, latte różane i inne. Do kawy można zamówić ciasto lub kanapkę (także w wersji wegańskiej). W 2019 w Śródmieściu powstała kolejna kawiarnia tych samych właścicieli – STOR na Brackiej. Nowy STOR także specjalizuje się w kawie przelewowej. Właściciele obu lokali promują ruch zero waste – nie stosują jednorazowych opakowań, korzystają z prądu ze źródeł odnawialnych, a także mają swój własny kompostownik.

Po Drodze (ul. Bagatela 11) – Działająca przy Placu Unii Lubelskiej kawiarnia istnieje od marca tego roku. W ofercie lokalu znajdziemy kawy parzone metodami alternatywnymi oraz kawy mleczne takie jak flat white. Można skusić się także na barista set, czyli kawowe menu degustacyjne, na które składa się podwójne espresso, pół kawy z filtra i flat white. Za Po Drodze odpowiadają właściciele mieszczącej się na Woli kawiarni Balance Speciality Coffee. Jeśli przyjdziecie  tu głodni, w menu czekać na Was będą ciasta, kanapki oraz owsianka na słono i na słodko.

Czytelnia (Al. Zjednoczenia 46) – w bliskiej okolicy metra Stare Bielany mieści się Czytelnia. Kawiarnia istnieje od 2015 roku, a jej właścicielem jest Agata Bakun. W ofercie kawiarni znajdziemy kawę głównie z zagranicznych palarni, a także kawy niszowe (w tym Geishę). Specjalnością Czytelni jest także flat white na mleku owsianym czy nitro (zarówno kawowe, jak i herbaciane). Do kawy można zamówić ciasto. Niedawno na swoim profilu Czytelnia poinformowała, że poszukują nowego miejsca na kawiarnię i zainaugurowali akcję #LaurkaDlaCzytelni.

Relaks (ul. Puławska 48) – pierwszą część naszej listy zamyka mokotowski Relaks. Kawiarnia od wielu lat działa przy ulicy Puławskiej. Możemy się tu spotkać ze znajomymi czy popracować w ciągu dnia. W ofercie kawiarni znajdziemy nie tylko kawy parzone metodami alternatywnymi, ale i kawy mleczne (flat white, cappuccino, latte) a także ciasta (między innymi od Kukułki) czy makaroniki od Znowu Jej Się Upiekło. Relaks to także miejsce, do którego można zajrzeć na kieliszek wina.

Już niebawem pojawi się część druga naszego zestawienia!