BOTA Bistro to nowa restauracja otwarta niedawno przy Okrzei na Pradze Północ. Nazwa lokalu pochodzi od botanicznego charakteru miejsca, które wypełnia 150 różnych roślin. Botaniczne inspiracje znajdziemy także w pełnym warzyw i ziół menu. BOTA Bistro rozpoczęło działalność wprowadzając skrócone, specjalne wynosowe menu, które docelowo, już po otwarciu lokalu dla gości ma się znacznie rozszerzyć, oprócz nowych dań dojdą wina i organiczna kawa. W menu BOTA Bistro znajdziemy pizze na cienkim cieście, pierogi i kanapki z chałką. Flagowe danie BOTA Bistro to wypiekane na miejscu chałki serwowane z polikiem wołowym, rybą w panko, kurczakiem, kaczką, krewetkami czy wegańskim pulled porkiem. Pierogi to z kolei kreatywny ukłon w stronę tradycji – są kolorowe (zielone, różowe, czarne fioletowe), barwione wyłącznie naturalnymi barwnikami (np. burak, szpinak). Zamówimy tu pierogi z wędzoną makrelą, z pieczonym sumem i kimchi, kapustą, fistaszkami i imbirem czy z ricottą, czekoladą i rodzynkami. W BOTA Bistro spróbujemy także takich dań jak: skrzydełka z kalafiora z sosem BBQ, domowe frytki, orientalny bulion czy desery. Na dzieci czeka Fish & Chips z colesławem z czerwonej kapusty. Codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00 -15:30 restauracja serwuje domowe lunche. Obecnie lokal proponuje odbiory osobiste (zamówienia: 22 425 40 30), można też zamówić ich dania z dowozem na Uber Eats i Wolt.
48702
restauracja
Więcej szczegółów: